Όπλο στην προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογκάν είναι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τίποτε άλλο, καθώς μετά από δύο εβδομάδες παρουσίας εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει μπορέσει να τρυπήσει τον θαλάσσιο βυθό! Η έλλειψις τεχνογνωσίας έχει προκαλέσει τα τεράστια προβλήματα τα οποία δεν πρόκειται να επιλυθούν, αφού καμία ξένη εταιρεία δεν συνεργάζεται με την Τουρκία. 

Το πλήρωμα του «Γιαβούζ» καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις που οφείλονται σε προβλήματα με τον άξονα του ίδιου του γεωτρύπανου. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και τα λακτίσματα του άξονος του γεωτρυπάνου ηνάγκασαν το σκάφος να κινείται σε κυκλική πορεία με διάμετρο μέχρι και 350 μέτρων. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να διακοπούν οι προσπάθειες γεωτρήσεως και να ξεκινήσουν μια νέα απέλπιδα προσπάθεια σε κοντινό σημείο.

Το συνοδευτικό σκάφος του “Ertu rul Bey” που πλέει δίπλα στο γεωτρύπανο για λόγους ασφαλείας, μετεκινήθη βιαίως περίπου 600 μέτρα μακρυά από το «Γιαβούζ». Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε το ίδιο το γεωτρύπανο και στην πρώτη προσπάθειά του για παράνομη γεώτρηση νοτίως της χερσονήσου της Καρπασίας, αναγκάζοντας το να αγκυροβολήσει στην Σελεύκεια. Πάντως το «Γιαβούζ», συμφώνως προς την παράνομη Navtex της Τουρκίας, θα παραμείνει στο οικόπεδο 7 για ακόμη 80 ημέρες. Τα γεωτρύπανα της Total και ENI συνεχίζουν κανονικά τις έρευνες.

Τα κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο , ο «Πορθητής», ολοκληρώνει χωρίς επιτυχία και την δεύτερη γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Εντός της εβδομάδος αναμένεται να αναχωρήσει από την περιοχή. Την ίδια στιγμή, νοτίως της Κύπρου, σε απόσταση μέχρι και 50 χλμ. από τις ακτές της Κύπρου, στο ύψος της Αλαμινού, πηγαινοέρχεται συνεχίζοντας τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός».