Σε Λειτουργία η Λιγνιτική Μονάδα Μεγαλόπολη 4 Μετά την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ

Σε Λειτουργία η Λιγνιτική Μονάδα Μεγαλόπολη 4 Μετά την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 24 Οκτωβρίου 2019 - 18:35

Εξεδόθη, χθες, η υπουργική απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολη 4 Στην τροποποίηση και ανανέωση της άδειας περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας Μεγαλόπολη 4 της ΔΕΗ. 

Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων, γεγονός που ανέβαλε την επαναλειτουργία του σταθμού. Με τη νέα έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί παρελθόν και η τελευταία λιγνιτική μονάδα της χώρας να τεθεί ξανά, ενδεχομένως από σήμερα, σε λειτουργία.

Προ ημερών, ο βουλευτής ΝΔ, Κωνσταντίνος Βλάσσης είχε προαναγγείλει την άμεση επαναλειτουργία της μονάδας ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υπέβαλε τον Ιανουάριο αίτημα για να τροποποιηθεί και να ανανεωθεί η εν λόγω άδεια, ενώ ακολούθησε η διαδικασία αξιολόγησης στο υπουργείο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η νέα άδεια έχει δεκαετή διάρκεια, με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209 Α) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει σημειωθεί, στο μεταξύ, καμία ουσιώδης μεταβολή ως προς τα δεδομένα, βάσει των οποίων εκδίδεται η εν λόγω Απόφαση.

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από την απόφαση του ΥΠΕΝ, όπως αναρτήθηκε στην Διαύγεια: 

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ:

’’Εγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Μονάδα IV (ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β) της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε. στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας’’

.......................

Ε14 ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ε14.1 Η ΛΙΓ. ΜΕΓ.Α.Ε. να ορίσει εκπρόσωπό/πούς της (με τους αναπληρωτή/τές τους) για την παρακολούθηση των επιμέρους εγκαταστάσεων που ορίζει η παρούσα Απόφαση και την εν γένει τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αυτής στο βαθμό που την αφορούν.

Ε14.2 Η πράξη ορισμού της αμέσως προηγούμενης παραγράφου να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, της Α.Δ. Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Αρκαδίας.

Ε14.3 Κατά τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της παρούσας Απόφασης δύναται να παρίσταται εκπρόσωπος της ΛΙΓ. ΜΕΓ. Α.Ε. και εφόσον είναι εφικτό να χρησιμοποιείται εξοπλισμός της εταιρείας.

Η δαπάνη του ελέγχου βαρύνει τη ΛΙγ. ΜΕΓ. Α.Ε. (Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209 Α)).

Ε14.4 Οι άδειες χρήσης νερού, το σύνολο των χαρτών καταγραφής και των υπό ψηφιακή μορφή αποθηκευομένων στοιχείων (τα οποία πρέπει να φυλάσσονται επί πενταετία) και των ημερολογίων που τηρούνται στο πλαίσιο της παρούσας Απόφασης, τα στοιχεία της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων και των υγρών αποβλήτων, οι ετήσιες εκθέσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος, οι εξαμηνιαίες εκθέσεις για τις τυχόν υπερβάσεις των οριακών τιμών εκπομπών αερίων και υγρών αποβλήτων και της ποιότητας της ατμόσφαιρας, οι περιοδικές εκθέσεις για επί μέρους θέματα, η θεωρημένη ΜΠΕ, αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της παρούσας Απόφασης, και πρέπει να φυλάσσονται στο χώρο της Μονάδας IV του ΑΗΣ και να τίθενται αμέσως στη διάθεση οιασδήποτε αρμόδιας Αρχής και Φορέα, όποτε ζητηθούν (τα στοιχεία της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τα ημερολόγια λειτουργίας / συντήρησης / βαθμονόμησης των σταθμών παρακολούθησης/καταγραφής της ποιότητας της ατμόσφαιρας να φυλάσσονται στον αντίστοιχο σταθμό).

ΣΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΣΤ.1 Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων της παρούσας Απόφασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Μονάδας ΙV του ΑΗΣ.

ΣΤ.2 Η παρούσα Απόφαση ισχύει για δέκα έτη, με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209 Α) και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει σημειωθεί εν τω μεταξύ ουσιώδης μεταβολή ως προς τα δεδομένα βάσει των οποίων εκδίδεται η Απόφαση αυτή.

ΣΤ.3 Οι περιλαμβανόμενες στην παρούσα Απόφαση Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) και τα συνδεόμενα με αυτές όρια εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων επιβάλλονται με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα οριζόμενα στις ΚΥΑ 34062/957/Ε103/2015 (ΦΕΚ 1793 Β), ΚΥΑ 36060/1155/Ε103/13 (ΦΕΚ 1450Β) όπως τροποποιημένη ισχύει, Εκτελεστική Απόφαση 2017/1442/ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επανεξεταστούν τα όρια εκπομπών επί το αυστηρότερο και το ΥΠΕΝ θα προβεί στην τροποποίηση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων της παρούσας Απόφασης σύμφωνα με το Ν.4014/11 (ΦΕΚ 209 Α) όπως τροποποιημένος ισχύει

ΣΤ.4 Η κατανομή των αρμοδιοτήτων, που αφορούν στους όρους της παρούσας Απόφασης (χρήση κοινών εγκαταστάσεων, από κοινού διενέργεια μετρήσεων κλπ), ανάμεσα στη ΛΙΓ. ΜΕΓ. Α.Ε. και τη ΔΕΗ Α.Ε. να συμφωνηθεί από τις ίδιες και να ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, της της Α.Δ. Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Αρκαδίας.

ΣΤ.5 Η ΛΙΓ. ΜΕΓ. Α.Ε. οφείλει να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ αίτημα σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209 Α) , εγκαίρως πριν τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου ΣΤ2. Εάν το αίτημα αυτό (με τα οριζόμενα στην ΥΑ 170225/14 (ΦΕΚ 135 Β) όπως τροποποιημένη ισχύει, δικαιολογητικά), υποβληθεί τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν τη λήξη ισχύος της παρούσας, αυτή εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έκδοση νέας ανανεωμένης ή τροποποιημένης Απόφασης. Επίσης η ΛΙΓ. ΜΕΓ. Α.Ε. οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ τουλάχιστον έξι (6) μήνες προ της επαναλειτουργίας της μονάδας δέσμευσης CO2. ΣΤ.6 Στην παρούσα Απόφαση συνάπτονται τα Παραρτήματα Α, Β, Γ, Δ και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της.

ΣΤ.7 Δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της Μονάδας IV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης B’ δεν υφίστανται προστατευόμενες περιοχές δεν απαιτούνται ειδικότερα μέτρα και έργα επί πλέον των αναφερομένων στην παρούσα Απόφαση.

ΣΤ.8 Η παρούσα Απόφαση δεν καλύπτει θέματα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου (ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων της ΚΥΑ 54409/2632/04 (ΦΕΚ 1931 Β) όπως εκάστοτε ισχύει τροποποιημένη) επικινδυνότητας και ασφάλειας της εγκατάστασης (ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων της ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ 354 Β)), θέματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ταινιοδρόμων μεταφοράς λιγνίτη, τέφρας εκτός του γηπέδου της Μονάδας IV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης B’, άλλων αυτοτελών και ανεξάρτητων λειτουργιών που βρίσκονται εντός του χώρου του λιγνιτωρυχείου «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» (παλαιό εξοφλημένο ορυχείο της Θωκνίας κλπ) και εκτός του γηπέδου του ΑΗΣ, θέματα ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού, ούτε απαλλάσσει την ΛΙΓ.ΜΕΓ. Α. Ε. από την υποχρέωση εφοδιασμού της με άλλες άδειες που τυχόν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Εκδίδεται χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και οι όροι και περιορισμοί δόμησης του γηπέδου και δε συνεπάγεται νομιμοποίηση οποιονδήποτε αυθαίρετων υφιστάμενων κατασκευών, ισχύει δε με την επιφύλαξη ότι δεν αντίκειται σε πολεοδομικές και άλλες διατάξεις που τυχόν κατισχύουν αυτής.

ΣΤ.9 Θέματα που τυχόν ανακύπτουν κατά την εφαρμογή της παρούσας Απόφασης και δεν καλύπτονται από τους όρους αυτής , επιλύονται βάσει της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, βάσει του σχετικού φακέλου της θεωρημένης ΜΠΕ.

ΣΤ.10 Η επιβαλλόμενη από το νόμο δημοσιοποίηση της παρούσας Απόφασης, γίνεται με την ανάρτηση της στον ειδικό τόπο, στη δικτυακή διεύθυνση aepo.ypeka.gr (σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 19α του Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209 Α), καθώς και στην ΚΥΑ 21398/12 (ΦΕΚ 1470 Β).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ