Γ. Περιστέρης: Οι Μεγάλες Μονάδες Αποθήκευσης Απαιτούν Χρονοδιάγραμμα - 1,5-2 GW, στην Επόμενη Επταετία

Γ. Περιστέρης: Οι Μεγάλες Μονάδες Αποθήκευσης Απαιτούν Χρονοδιάγραμμα - 1,5-2 GW, στην Επόμενη Επταετία
energia.gr
Πεμ, 24 Οκτωβρίου 2019 - 18:48

Οι μεγάλες μονάδες αποθήκευσης είναι απαραίτητες για τη χώρα μας και το σχετικό πλαίσιο θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του energypress.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο λιγνίτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά τώρα είναι υποχρέωση παγκοσμίως η απολιγνιτοποίηση. Όπως πρόσθεσε, η απολιγνητοποίηση στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ξεκινήσει 20 χρόνια πριν, ώστε να ειναι πιο βιώσιμη η μετάβαση κι όχι να γίνεται τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε ως κράτος τα πρόστιμα.

«Μην συμβεί το ίδιο και με την αποθήκευση ενέργειας. Αν δεν κανουμε βήματα τώρα προγραμματισμένα θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε αργότερα αλλά με ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Το αέριο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται στοχευμένα. ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις είναι τα πιο σημαντικά πλέον. Πράσινη και καθαρή ενέργεια είναι μόνο οι ΑΠΕ", τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι υπάρχει υπολογισμός που να λέει ότι σε 6-7 χρόνια θα είναι απαραίτητες μεγάλες μονάδες αποθήκευσης τουλαχιστον 1,5-2 γιγαβάτ. «Για όφελος της οικονομίας και για την ασφάλεια εφοδιασμού θα πρέπει να τεθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και να οριστούν οι επενδυτικές δαπάνες» σχολιάσε.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε πως πρέπει να μπουν σε λειτουργία οι μονάδες αποθήκευσης της ΔΕΗ οι οποιες «λιάζονται», όπως είπε χαρακτηριστικά.