Το ΥΠΕΝ Προχωρά με Ταχείς Ρυθμούς το Έργο της Απολιγνιτοποίησης - Eπεξεργάζεται Μέτρα και Χρονοδιάγραμμα

Το ΥΠΕΝ Προχωρά με Ταχείς Ρυθμούς το  Έργο της Απολιγνιτοποίησης - Eπεξεργάζεται Μέτρα και Χρονοδιάγραμμα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2019 - 16:58

Το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση θα είναι εμπροσθοβαρές και θα περιγράφεται λεπτομερώς, με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 

έτους, όπως είπε, χθες, μιλώντας στο συνέδριο «Renewable & Storage Forum», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται και για οικονομικούς λόγους, εκτός από τους προφανείς περιβαλλοντικούς. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα λιγνιτικά εργοστάσια επέφεραν ζημίες ύψους 200 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, το περασμένο έτος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τις ανεβάζουν στα 300 εκατ. ευρώ για εφέτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, έως το 2028, να έχουν αποσυρθεί όλες οι λιγνιτικές μονάδες από το σύστημα. Το κενό θα καλυφθεί κατά ένα ποσοστό από τις ΑΠΕ, στις οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει έντονη παρουσία και η ΔΕΗ. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως η Επιχείρηση έχει ως πρώτιστο στόχο να ενισχύσει, έως την προσεχή πενταετία, την εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ, στο 1 γιγαβάτ, κάτι που θα συμβεί μέσω της ανακατασκευής παλαιότερων έργων της, αλλά και με νέες επενδύσεις.

Όσον αφορά στις νέες επενδύσεις, ορισμένες θα εκτελεστούν εξ ιδίων κεφαλαίων, ενώ άλλες θα υλοποιηθούν με συμπράξεις με ιδιώτες επιχειρηματίες. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι οι αρχικές διατάξεις που θα προβλέπουν την επιτάχυνση της υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΕΝ για την ΔΕΗ και την ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο. Έν συνεχεία, ένα δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων, θα υλοποιηθεί με βάση τις ήδη επεξεργασμένες προτάσεις της ΡΑΕ. Τέλος, το τελευταίο πακέτο μέτρων θα παρουσιαστεί μέσω ενός άλλου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που προβλέπεται να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους, στα οποία, εκτός από εκείνα που αφορούν στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, θα περιλαμβάνουν και παρεμβάσεις που θα σχετίζονται με τις χρήσεις γης, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. 

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδιώξει να περάσει ως νόμος η δυνατότητα ώστε νέα έργα ΑΠΕ να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, αντλώντας τα έσοδά τους απευθείας από αυτήν, στην περίπτωση που δεν επιθυμούν να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς, μέσω διαγωνισμών. Επίσης, θα θεσπιστεί διαδικασία για μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, ήτοι με ισχύ άνω των 250 μεγαβάτ, ώστε να μη συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες. 

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ θα είναι να καταρτιστεί ένα πλαίσιο κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο μεταξύ, θα απεμπλακούν οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υβριδικών μονάδων από την κοστολόγησή τους, ώστε να προχωρήσουν, αδειοδοτικά, τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα, αποκάλυψε πως υπάρχει εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την νορβηγική εταιρεία, Equinor και μία αμερικανική επιχείρηση.