Η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ τα είχε όλα. Όλα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όποτε δηλαδή η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τόνοι σκουπιδιών στους κάδους που ξεχείλιζαν από τις ανοιγμένες σακούλες, δυσοσμία και βρώμα. Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές -και τις δύο ημέρες της κινητοποίησης- κατέβηκαν και σε πορείες, μοτοπορείες για την ακρίβεια για λίγο περισσότερο μπούγιο που εξασφαλίζει  και την απαραίτητη τηλεοπτική κάλυψη, με την αναπόφευκτη φυσικά ταλαιπωρία των οδηγών

Το θέμα τους ήταν η πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου για τη δυνατότητα των δημάρχων να αναθέτουν στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες όπως η συγκομιδή των σκουπιδιών. Τέτοιο αίσχος.

Ακούστηκαν και τα γνωστά συνθήματα για τον νεοφιλελευθερισμό που μας απειλεί, οι συνδικαλιστές μάς απείλησαν ότι θα πληρώσουμε τους ιδιώτες χρυσάφι, χαρακτήρισαν τους Δημάρχους ραγιάδες των εργολάβων και η ωραία τελετή πήρε τέλος με την ψήφιση του νόμου. 

Η επόμενη σκηνή θα παιχτεί, με όλο τον θίασο επί σκηνής, μόλις ένας Δήμαρχος τολμήσει να αναθέσει τέτοιου είδους υπηρεσίες σε ιδιώτη. Εκεί να δείτε μοτοπορείες...

Η αλήθεια είναι ότι και ο προηγούμενος νόμος επέτρεπε τη χρήση ιδιωτών για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αλλά το θέμα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο. Τώρα διευκολύνεται.

Με αφορμή την απεργία και την ταλαιπωρία μας, θυμήθηκα ένα άρθρο του Στέφανου Μάνου για το κόστος της συγκομιδής των σκουπιδιών από ιδιώτες και το κόστος της (δημόσιας) δημοτικής υπηρεσίας περισυλλογής των σκουπιδιών. Τα στοιχεία του άρθρου του Στέφανου Μάνου είχαν αντληθεί από ένα κείμενο του Τάσου Αβραντίνη, μετέπειτα υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, που έγραφε τα εξής: 

"Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της αποκομιδής, μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Ρόδος είναι ένα διεθνώς φημισμένο ελληνικό νησί. Την καλοκαιρινή περίοδο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Το νησί της Ρόδου τη φετινή τουριστική περίοδο προσέλκυσε περίπου 5.000.000 τουρίστες. Περίπου 1,2 εκατ. περισσότερο από τον συνολικό πληθυσμό του νομού Αττικής.

Το 2017 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων πόλεων στο εξωτερικό και να αναθέσει την αρμοδιότητα της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα. Με διεθνή διαγωνισμό ανέθεσε την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση του 50% των απορριμμάτων του, των αποβλήτων συσκευασίας, τη σάρωση κ.λπ. σε ιδιωτική εταιρεία για μία τριετία έναντι συνολικού τιμήματος 12,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Έναν χρόνο μετά η διαφορά στην εικόνα της καθαριότητας του νησιού είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού τόσο για τους μονίμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Ρόδου. Το νησί είναι πεντακάθαρο και όλες οι εργασίες καθαριότητας εκτελούνται υποδειγματικά. Ας δούμε και τη διόλου ασήμαντη οικονομική πλευρά του θέματος. Η Ρόδος παρήγαγε το 2017 περίπου 100.000 τόνους σκουπιδιών.

Οι Ρόδιοι πλήρωσαν για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση στην ανάδοχο εταιρεία [4,2 εκατ. € το τίμημα του πρώτου χρόνου της σύμβασης διά 50.000 τόνους απορριμμάτων (50%)=] 84 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων (67,74 χωρίς ΦΠΑ). Στην Αθήνα, σε αντίθεση με τη Ρόδο, η καθαριότητα δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. Το 2017 συλλέχθηκαν περίπου 300.000 τόνοι σκουπιδιών.

Τα ανταποδοτικά τέλη μόνο για την καθαριότητα κυμάνθηκαν σε 105 εκατ. €. Οι Αθηναίοι πλήρωσαν 350 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων ή με άλλες κουβέντες 266 ευρώ περισσότερα από τους Ρόδιους. Μερικές ακόμη "λεπτομέρειες" για την Αθήνα:

‒ Το δυναμικό της καθαριότητας που μισθοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος Αθηναίων για το 2017 ανερχόταν σε 2.222 εργαζομένους (μόνιμους, ΙΔΑΧ, προσωπικό με δικαστική απόφαση και έκτακτο προσωπικό).

‒ Η μισθοδοσία των εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών και παροχών παραγωγικής διαδικασίας) ανήλθε το 2017 στο ποσό των 63,4 εκατ. ευρώ. Συνεπώς

- Το μικτό κόστος για το έτος 2017 ανά εργαζόμενο στον τομέα της καθαριότητας ανέρχεται σε (63,4 εκατ. ευρώ : 2222 =) 28.532 ευρώ ή σε 2.378 ευρώ τον μήνα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η αμοιβή για υπερωρίες που πλήρωσε στους εργαζομένους του ο Δήμος αλλά όχι τα λειτουργικά κόστη που επιμερίζονται κανονικά σε κάθε υπάλληλο της καθαριότητας".

Αυτά για να απαντήσουμε στους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών ότι θα πληρώσουμε χρυσάφι τους ιδιώτες εργολάβους, αν αναλάβουν (αμήν) το έργο της συγκομιδής των σκουπιδών. Περιμένουμε τώρα το επόμενο βήμα από τους Δημάρχους και ειδικά από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. 

 (από www.capital.gr)