Χαμηλός Πήχης για το ΑΕΠ των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών της ΜΕΝΑΡ από το ΔΝΤ

Χαμηλός Πήχης για το ΑΕΠ των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών της ΜΕΝΑΡ από το ΔΝΤ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 28 Οκτωβρίου 2019 - 19:23

Aναθεωρήθηκαν επί τα χείρω οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο: «Regional Economic Outlook: Middle East, North Africa, Afghanistan, and Pakistan (MENAP).

Το Ταμείο εκτιμά τώρα, ότι η οικονομική ανάπτυξη των χωρών που απαρτίζουν την ΜENAP, με εξαίρεση τα κράτη που ταλανίζονται από συγκρούσεις και το Ιράν, θα διαμορφωθεί σε 1,3% το 2019, ήτοι χαμηλότερη κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις που εξέφερε τον περασμένο Απρίλιο.

Ενώ η οικονομική ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες κυμάνθηκε στο 1,6% το 2018, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί κατά το 2020, για να ανέλθει σε 2,8%, καθώς η δραστηριότητα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να προσφέρει κάποια υποστήριξη. "Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αποδυναμώσει τις τιμές του πετρελαίου, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδυτικές αποφάσεις, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στις δημοσιονομικές και εξωτερικές θέσεις", ανέφερε η έκθεση.

Επιπροσθέτως της υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η όξυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι έντονες γεωπολιτικές εντάσεις και η μεταβλητότητα των τιμών του αργού πετρελαίου διαδραματίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ασθενική ανάπτυξη του ΑΕΠ  των χωρών της MENAP, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. "Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου και να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να επανεκκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών πλαισίων", ανέφερε το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Αφότου οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις στο Ιράν, τον Νοέμβριο του 2018, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαγωγών πετρελαίου, κάτι που εξακολουθεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του.

Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της ιρανικής οικονομίας κατά 9,5% εφέτος, αλλά επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος το επόμενο έτος, με προσδοκίες για την επίτευξη σταθερότητας σε επίπεδο παραγωγής. Όμως, το Ταμείο προειδοποιεί ότι προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του, το Ιράν θα χρειαστεί να περιμένει να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές του αργού πετρελαίου, έως το 2020.