Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ του Brexit φτάνει στο τέλος του. Οι βρετανοί βουλευτές έκαναν τελικά δεκτή την τροπολογία του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για προκήρηξη πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

 

Με συντριπτική πλειοψηφία, 438 «ναι» έναντι 20 «όχι» τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Τζόνσον, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχαν καταψηφίσει την τροπολογία του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που προέβλεπε εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων. Πάντως, δεν έχει διαφανεί κάποια ένδειξη ότι οι λόρδοι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προκήρυξη εκλογών.

Η οριστικοποίηση των εκλογών για τις 12 Δεκεμβρίου σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να διαλυθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι οι εκλογές θα του δώσουν νέα εντολή για τη συμφωνία του Brexit και θα άρουν το σημερινό αδιέξοδο του Κοινοβουλίου, που οδήγησε στην περαιτέρω καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.