H παγκόσμια αγορά πετρελαίου χρειάζεται σταθερότητα χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη να ενταθούν οι περικοπές στην παραγωγή αργού, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟPEC +, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ρωσικής Lukoil, την Πέμπτη.

Τα σχόλια του κ. Βαγκίτ Αλεκπέροφ, διατυπώθηκαν εν όψει της επερχόμενης 177ης συνόδου του ΟPEC στις 5-6 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη, κατά την οποία αναμένεται να συμφωνηθούν μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής από το καρτέλ και τους συμμάχους του, εκτός αυτού.

O επικεφαλής της Lukoil δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής, ότι η απόφαση για τις περικοπές πρέπει να ληφθεί μετά τη χειμερινή περίοδο. "Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι σταθερή σήμερα", δήλωσε ο κ. Αλεκπέροφ, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η τιμή θα κυμανθεί, κατά μέσο όρο, στα περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι. Όλες οι χώρες παρουσιάζουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ,  με την αύξηση να κυμαίνεται άνω του 2%, και ως εκ τούτου δεν προβλέπει να υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα έχει αρνητική επίπτωση στη ζήτηση πετρελαίου.

Ευθυγραμμιζόμενη με τη συμφωνία του OPEC +, που επιτεύχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2018, η Μόσχα συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 228.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ το καρτέλ και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου. Η συμφωνία παρατάθηκε σε δεύτερο στάδιο, έως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία ήταν σε θέση να καλύψει μόνο το 90% του στόχου της μείωσης του πετρελαίου που παρήγαγε, όπως καθορίστηκε στη συμφωνία του ΟPEC +.