Το πρώτο μεγάλο βήμα για την μείωση του κράτους και για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ επιχειρεί η Κυβέρνησις, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για την ΔΕΗ ο Κωστής Χατζιδάκις, και αναμένεται να ψηφισθεί έως τις 20 Νοεμβρίου (σήμερα αρχίζει η διαβούλευσις.)

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει άμεσα λουκέτα σε εργοστάσια της ΔΕΗ με πρώτο το Αμύνταιο και την Πτολεμαϊδα (5), κάλυψη του 100% των θέσεων των Γενικών Διευθυντών και κατά 20% των θέσεων διευθυντών από μάνατζερ της αγοράς, δραματική μείωση του προσωπικού κατά 6.000-7.000 υπαλλήλους, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (κατάργησις μονιμότητος) και δικαστικό κυνήγι σε 400.000 κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μέθοδος μειώσεως του προσωπικού θα βασισθεί είτε σε εθελούσια έξοδο κατόπιν επιθυμίας του εργαζομένου είτε σε μετάταξή του σε άλλο φορέα του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέως είτε στην εθελούσια έξοδο και συνταξιοδότηση ακόμη και νεότερων υπαλλήλων, εφ’όσον αρνούνται την μετάταξη. Στόχος είναι η μείωσις του προσωπικού της εταιρείας κατά 6-7.000 άτομα, ώστε από 17.000 που είναι σήμερα να μειωθεί στις 10-11.000.

Στην πρώτη ταχύτητα των εργαζομένων στους οποίους θα δοθούν κίνητρα των εργαζομένων στους οποίους θα δοθούν κίνητρα προώρου συνταξιοδοτήσεως ανήκουν εκείνοι που είναι μεγαλυτέρας ηλικίας και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Θα τους προσφερθεί ένα πακέτο ύψους 20.000 ευρώ έκαστο για να εξέλθουν της υπηρεσίας. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν νεώτεροι υπάλληλοι που είτε δεν χρειάζονται (εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες) είτε δεν ταιριάζουν στο νέο προφίλ της εταιρείας. Σε αυτούς θα δοθούν δύο επιλογές: είτε της παραμονής στον εργασιακό βίο και της μετατάξεως σε άλλη ΔΕΚΟ ή δημοσία υπηρεσία είτε της προώρου συνταξιοδοτήσεως. Επειδή όμως απέχουν πολύ από την συνταξιοδότηση, θα τους δοθεί γενναίο μπόνους αποχωρήσεως από την εταιρεία ύψους 50.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ΔΕΗ θα κυνηγήσει όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και 400.000 καταναλωτές που της χρωστούν 2,7 δισ. ευρώ  Θα στείλει ειδοποιητήρια απειλής διακοπής ρεύματος ενώ στους μεγάλους οφειλέτες που χρωστούν ποσά ακόμη και 60.000 ευρώ έκαστος θα ασκηθούν ένδικα μέσα για την είσπραξη των οφειλών (αγωγές).

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, «στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχειρήσεως προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή». Η ΓΕΝΟΠ προανήγγειλε δικαστικούς αγώνες.