Πολύ χαμηλότερα τριμηνιαία αποτελέσματα ανακοίνωσαν χθες οι κορυφαίες πετρελαϊκές βιομηχανίες των ΗΠΑ, Exxon Mobil και Chevron, παρά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου τους, καθώς οι χαμηλότερες ενεργειακές τιμές επηρέασαν τους περισσότερους πετρελαϊκούς ομίλους.

Εξασθενημένα κέρδη ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες και άλλοι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι της Ευρώπης, BP και Royal Dutch Shell, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι εάν οι σημερινές χαμηλές τιμές πετρελαίου συνεχιστούν τότε μπορεί να καθυστερήσουν την καταβολή μερισμάτων ή τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών τους, όπως αναφέρεται στη «Ναυτεμπορική». Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 8,7%, στη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη υποχώρησε 7,5%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Μειωμένα τα κέρδη

Τα κέρδη της Exxon περιορίστηκαν κατά το ήμισυ στα 3,17 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη της Chevron μειώθηκαν 36%, στα 2,58 δισ. δολάρια. Οι δύο εταιρείες είναι εταίροι στο τεράστιο κοίτασμα Τενγκίζ του Καζακστάν, το οποίο όμως αποδείχθηκε κοστοβόρο, αφού οι καθυστερήσεις στις γεωτρήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες κατά 25%, στα 45,2 δισ. δολάρια.

Επίσης, οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την αγορά ενέργειας, καθώς οι αποδόσεις ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των δεικτών των χρηματιστηριακών αγορών.

Η μετοχή της Exxon την τελευταία τριετία καταγράφει απώλειες 6,9%, ενώ της Chevron, παρότι αυξήθηκε 20,4%, είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τα κέρδη 44,6% του δείκτη S&P 500.

Η ΙΡΟ της Aramco

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Saudi Aramco και σύμβουλοι πραγματοποιούν έκτακτες συναντήσεις με τους επενδυτές σε μία προσπάθεια να φθάσουν το στόχο των 2 τρισ. δολαρίων που θέτει η εταιρεία για την αρχική δημόσια εγγραφή της, που αναμένεται να γίνει την Κυριακή.

Πηγή αποκάλυψε ωστόσο χθες ότι η τελική απόφαση για το εάν τελικά θα προχωρήσει η αρχική δημόσια εγγραφή, η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές από το 2016, θα αποφασιζόταν αργά χθες το βράδυ.