Κατατέθηκαν δύο Προσφορές για τους Σταθμούς Μετατροπής της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη - Αττική

Κατατέθηκαν δύο Προσφορές για τους Σταθμούς Μετατροπής της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη - Αττική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 4 Νοεμβρίου 2019 - 15:19

Η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019. Όπως προκύπτει από την αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι συμπράξεις εταιρειών ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERAL ELECTRIC-

NARI. Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά στη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380.000.000 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το Έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πηγές της Εταιρείας αναφέρουν σχετικά: «Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μπαίνει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης. Η Αριάδνη Interconnection θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο στις αρχές του 2020 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους αναδόχους του Έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής».

Θυμίζουμε ότι στις 25 Οκτωβρίου, η Αριάδνη Interconnection ανακοίνωσει και την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς και στην επόμενη φάση προκρίθηκαν, για το μεν πρώτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια, που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω εταιρείες προκρίθηκαν, επίσης, και για το δεύτερο τμήμα που αφορά στο δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, συνολικού προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ.

Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα, τα οποία θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίθηκαν οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίθηκε η εταιρεία Prysmian, με τον προϋπολογισμό του εν λόγω τμήματος να ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Η τελική επιλογή των αναδόχων για κάθε τμήμα του έργου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την συμμετοχή των εταιρειών σε μειοδοτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Αριάδνη Interconnection και Πρόεδρος και CEO του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, είχε δηλώσει σχετικά: «Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται σήμερα στη χώρα, η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προχωρά χωρίς προσκόμματα. Ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύεται για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής, ώστε η κατασκευή του εμβληματικού έργου ύψους 1 δισ. ευρώ να ξεκινήσει στις αρχές του 2020. Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που έχει εισέλθει σε πλήρη υλοποίηση, διασφαλίζουν τη σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία της Κρήτης μέσω του ηπειρωτικού συστήματος».