Δημοσιεύτηκε προ ημερών ο τέταρτος κατάλογος με τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest- PCIs), με τον τομέα ηλεκτρισμού και τα έξυπνα δίκτυα να αναλογούν στο 70% των έργων, αντικατοπτρίζοντας τον ολοένα και πιο αυξανόμενο ρόλο των ΑΠΕ

στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, καθώς και την ανάγκη να ενισχυθούν τα δίκτυα, κάτι που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και το διασυνοριακό εμπόριο.

Ο κατάλογος που δημοσιεύτηκε αποτελεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι το ότι στον εν λόγω κατάλογο, μετά την απόφαση για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, ως εθνικό έργο, περιλαμβάνονται και έτεροι δύο από τους τρείς κλάδους της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia, ήτοι το Κρήτη - Κύπρος και το Κύπρος - Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα τα έργα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας και περιλαμβάνονται στον τέταρτο κατάλογο έργων PCIs είναι τα ακόλουθα:

Ηλεκτρισμός

Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης στην Αμφιλοχία

Διασυνδετική γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Νέας Σάντας (Ελλάδα) και Maritsa 1 (Βουλγαρία)

Διασυνδετική γραμμή Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα (γνωστό ως Euroasia Interconnector) που περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  • Διασύνδεση μεταξύ Χαντέρας (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος),
  • Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιά, Κρήτη (Ελλάδα)

Φυσικό Αέριο

Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (γνωστός ως IGB) μεταξύ Κομοτηνής (Ελλάδα) και Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία) καθώς και τον σταθμό συμπίεσης στους Κήπους (Ελλάδα)

Τερματικός σταθμός LNG στη Βόρεια Ελλάδα (FSRU Αλεξανδρούπολης)

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός

Διαδριατικός αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο σταθμός συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός 

Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κρήτης προς την ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μετρητικού και ρυθμιστικούς σταθμού στη Μεγαλόπολη.  μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός και

Υποθαλάσσιος αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή, ο γνωστός "Poseidon Pipeline."