Δύο ισχυρές κοινοπραξίες θα διεκδικήσουν το μεγάλο έργο των 380 εκατ. ευρώ για την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασυνδέσεως Κρήτης-Αττικής. Σύμφωνα με πηγές της "Αριάδνη Interconnection", της κατά 100% θυγατρικής του AΔΜΗΕ, πρόκειται για τα επενδυτικά σχήματα ΤΕΡΝΑ-Siemens και Μytilineos-General Electric -NARI.

Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά στην εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος.

Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν σχετικά: «Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μπαίνει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης. Η Αριάδνη Inteconnection θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών πρίν το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο στις αρχές του 2020 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους αναδόχους του Έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής».

Μετά μια σειρά προβλημάτων, η διασύνδεση προχωρεί ως εθνικό έργο, καθώς πρόκειται για υψίστης εθνικής project, λόγω της απόσυρσης των μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Συμφώνως προς το χρονοδιάγραμμα, η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, οδηγώντας στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και 400 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά μέσον όρο, τα επόμενα 20 έτη, κάτι που θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η διασύνδεση Κρήτης -Αττικής, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, που έχει εισέλθει σε φάση πλήρους υλοποίησης, διασφαλίζουν τη σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία της νήσου, μέσω του ηπειρωτικού συστήματος.