Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας εκσυγχρονισμός ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ». 

Συγκεκριμένα, στο δικτυακό τόπο Διαβουλεύσεων «opengov.gr», τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ από τον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη. Η διαδικασία της διαβούλευσης θα διαρκέσει έως την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 23:00.

Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, προσλήψεων στελεχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μετακινήσεων ανάμεσα σε θυγατρικές, μεταφοράς προσωπικού στο δημόσιο κ.λπ.

Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος, ενώ επιβάλλεται η ανάληψη της καθολικής υπηρεσίας ρεύματος όχι μόνον στον πρώτο προμηθευτή, αλλά στους τρείς πρώτους, εναλλάξ και μειώνονται οι χρεώσεις ΥΚΩ στο νυχτερινό ρεύμα, για άνω των 1600 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς επίσης και άλλες διατάξεις που αφορούν στην αγορά φυσικού αερίου. Επίσης, σημαντικό κεφάλαιο είναι οι διατάξεις που αφορούν στη στήριξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ αφορούν τέσσερις τομείς της ενεργειακής αγοράς. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου και την αιτιολογική έκθεση εδώ