Φόβοι για Νέα Καθυστέρηση στην Υλοποίηση του Κρήτη-Αττική Λόγω του Σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για Συμμετοχή Τρίτων στην "Αριάδνη"

Φόβοι για Νέα Καθυστέρηση στην Υλοποίηση του Κρήτη-Αττική Λόγω του Σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για Συμμετοχή Τρίτων στην Αριάδνη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Νοεμβρίου 2019 - 16:26

Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Αττική – Κρήτη, εισέρχεται πλέον σε νέα φάση, αφότου οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα εκτελεστεί ως εθνικό και δεν περιλαμβάνεται στον 4ο κατάλογο των PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκε προ ημερών

Η νέα φάση αφορά στην είσοδο τρίτων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Aριάδνη Interconnection, εταιρείας ειδικού σκοπού και κατά 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, στην οποία έχει ανατεθεί η κατασκευή της διασύνδεσης.

Ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να προκρίνει τη μειοψηφική συμμετοχή τρίτων σχημάτων στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το έργο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν καλά πληροφορημένες πηγές του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το ποσοστό της θυγατρικής του που θα διατεθεί στους ενδιαφερόμενους θα είναι χαμηλότερο του 49%, ενδεχομένως να οριστεί στο 39%, ήτοι το ποσοστό που δικαιούτο να αποκτήσει ο κυπριακών συμφερόντων EuroΑsia Interconnector, από την περίοδο που το έργο συμπεριλαμβανόταν, ακόμη, στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Οι επενδυτές οι οποίοι να εκδηλώσουν, ενδεχομένως, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project θα είναι, κατά βάση, ελληνικές εταιρείες που διαχειρίζονται ηλεκτρικά έργα στην Κρήτη, αλλά, επίσης και διεθνείς επιχειρήσεις του τομέα, προεξαρχόντων ευρωπαίων διαχειριστών δικτύων, όπως και ξένα επενδυτικά κεφάλαια που ειδικεύονται σε επενδύσεις σταθερής μακροχρόνιας απόδοσης, όπως θεωρείται η διασύνδεση Κρήτη-Αττική.

Το φερόμενο ως σχέδιο του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζει, όμως μια βασική δυσχέρεια, που ορθώνει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η δυσχέρεια αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ενημερώσει τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή ότι, σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, απαγορεύεται στην Αριάδνη να εκτελέσει το έργο με τη συμμετοχή τρίτων εταίρων.

Επομένως, ή θα πρέπει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ να πιστοποιηθεί εκ νέου, ως διαχειριστής, υπό τη νέα σύνθεσή της, ή σε αντίθεση περίπτωση, να αναλάβει η ΡΑΕ να φέρει σε πέρας το διαγωνισμό για τη συμμετοχή ξένων επενδυτικών σχημάτων στο μετοχικό κεφάλαιό της, κάτι το οποίο προοιωνίζεται νέα χρονική καθυστέρηση για ένα έργο που έχει λάβει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος…