Καίριας Σημασίας η Επιλογή του Προθεσμιακού Προϊόντος που θα Αντικαταστήσει τις ΝΟΜΕ

Καίριας Σημασίας η Επιλογή του Προθεσμιακού Προϊόντος που θα Αντικαταστήσει τις ΝΟΜΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 8 Νοεμβρίου 2019 - 17:10

Σύντονες προσπάθειες καταβάλλονται από πλευράς φορέων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να βρεθεί το προθεσμιακό προϊόν που θα αντικαταστήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που καταργήθηκαν προσφάτως και είχαν εισαχθεί ως μέτρο ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να ενημέρωσαν στελέχη της Κομισιόν ότι, αρχικά, οι ΝΟΜΕ θα αντικατασταθούν από ένα ανάλογο προϊόν με εξάμηνη διάρκεια και ορίζοντα λήξης τον προσεχή Ιούνιο. 

Ο διευθυντής λειτουργίας αγορών του ΕΧΕ, Χριστόφορος Ζούμας αποκάλυψε, προ ημερών, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ότι επιταχύνονται οι όλες διαδικασίες, ενέργειες, δράσεις και λοιπές υποχρεώσεις που αφορούν όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά και στους φορείς, στις αρχές και στους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Ζούμας είχε επισημάνει, τότε, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι που απορρέουν από την επιτάχυνση αυτή καθαυτή, τονίζοντας, όμως ότι το ΕΧΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους συναρμόδιους φορείς, υλοποιώντας το κανονιστικό πλαίσιο, καθώς ο κανονισμός της προθεσμιακής αγοράς βρίσκεται ήδη στη φάση της Δημόσιας Διαβούλευσης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να είναι  έτοιμη η αγορά να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Παράλληλα με τις ενέργειες που έχει αναλάβει το ΕΧΕ, είναι καίριας σημασίας να μπορέσει η ΔΕΗ να διαδραματίσει το ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή (market maker) για το συγκεκριμένο προθεσμιακό προϊόν. Προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, είναι απαραίτητο να προσληφθούν στελέχη της αγοράς με άριστη γνώση του αντικειμένου, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ενός ρυθμιστικού άρμπιτραζ, αλλά οι ανησυχίες των τραπεζικών ιδρυμάτων που θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των νέων χρηματιστηριακών προϊόντων.

Θυμίζουμε πως η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με τις οποίες οι ανταγωνιστές της ΔEH αγόραζαν ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους, αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα για την εξυγίανση της Επιχείρησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και για το οποίο προηγήθηκε διαβούλευση με την ΡΑΕ και τους αρμόδιους φορείς.