Οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση, ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ,  περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και διάλυση των εργασιακών σχέσεων εντός του ομίλου, δεν απειλούν την ευστάθεια του συστήματος.Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με βάση τη ζήτηση που υπάρχει για ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει κίνδυνος για μπλακ-άουτ, αλλά ακόμη και οι πιθανότητες διακοπών ρεύματος είναι ασήμαντες.

 

Άλλωστε, η αιχμή της ζήτησης – ακόμη και τις ημέρες καύσωνα του καλοκαιριού – κυμαίνεται γύρω στα 8.000 με 9.000 MW _ελάχιστες φορές την τελευταία δεκαετία ξεπέρασε τα 10.000 MW. Αλλά και με αυτές τις ακραίες συνθήκες υψηλής ζήτησης δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της διαθεσιμότητας των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής των ιδιωτών, των μονάδων Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και των εισαγωγών ρεύματος. Σήμερα η  συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι περίπου 17.000 MW και η ισχύς που ο ΑΔΜΗΕ έχει κάθε στιγμή στη διάθεση του είναι στα 10.000 MW.  Έτσι, όπως σημειώνουν πηγές των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όσον αφορά στο ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος, μεγάλο βάρος αναμένεται ότι θα πέσει στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και στο πως θα διαχειριστεί το σύστημα.

Οι επαναλαμβανόμενες απεργίας θα ξεκινήσουν από τις 17 Νοεμβρίου, οπότε θα εισαχθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής.  Σε έκτακτη σύγκλιση, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτη Κουντουσιάδη (εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, το φυσικό αέριο) συνεδρίασε χθες και αποφάσισε την εκκίνηση των κινητοποιήσεων, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης το νέο νομοσχέδιο που φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας τη μονιμότητα στους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση.

Μετά τη διεξοδική ενημέρωση των εργαζομένων και για τις  αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για τη θέση που διαμορφώνει το συνδικαλιστικό κίνημα σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Δρομολογήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα), ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και απεργίες και εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού και στενότερης συνεργασίας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ για την οποία  η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίησή της.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα προσλήψεων νέου προσωπικού αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών, προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μετακινήσεις προσωπικού είτε στις θυγατρικές της ΔΕΗ ή και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, νέα πολιτική προμηθειών. Ακόμη προβλέπονται αλλαγές και για την ανάληψη της καθολικής υπηρεσίας ρεύματος όχι μόνον από τη ΔΕΗ αλλά και από τους τρεις μεγαλύτερους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος εναλλάξ, ενώ περιλαμβάνει και νομοθετική πρόταση  για την πώληση πακέτων “κόκκινων” οφειλών σε funds, μέσω της τιτλοποίησης των ανεξόφλητων οφειλών.