Τουρκία: Το 30% της Ζήτησης Ενέργειας από Αιολικά, Γεωθερμικά και Υδροηλεκτρικά Έργα

Τουρκία: Το 30% της Ζήτησης Ενέργειας από Αιολικά, Γεωθερμικά και Υδροηλεκτρικά Έργα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 11 Νοεμβρίου 2019 - 00:25

Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά των ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και αυτό το δείχνουν τα στοιχεία! Με περισσότερα από 1000MW αυξήθηκε η χωρητικότητα της γεωθερμικής ενέργειας τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα ακόμα ένα δεδομένο συνηγορεί πως στη γειτονική χώρα 

έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση εδραίωσης των ΑΠΕ. Το 30% της συνολικής ζήτησης ενέργειας σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez προήλθε από υδροηλεκτρικά και αιολικά έργα καθώς από γεωθερμία.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, το επίτευγμα αυτό οφείλεται στην λειτουργία 215 υδροηλεκτρικών, 90 αιολικών και 46 γεωθερμικών σταθμών. Τα επόμενα χρόνια, προγραμματίζονται να κατασκευαστούν 216 υδροηλεκτρικά εργοστάσια, 180 αιολικά πάρκα και 27 γεωθερμικοί σταθμοί. Με περισσότερα από 1.000 MW αυξήθηκε η χωρητικότητα της παραγόμενης γεωθερμικής ενέργειας τα τελευταία 5 χρόνια. Το 2018, το 2,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία προήλθε από γεωθερμικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο γεωθερμικός τομέας αναμένει με ανυπομονησία την τελική ανακοίνωση της συνέχισης των τιμολογίων που τροφοδοτούν την ανάπτυξή του. Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν προσφορές για τη ζώνη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας: «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 14,6% τον Οκτώβριο από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους και αυξήθηκε περίπου 70% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά», σημείωσε επίσης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέχουν σήμερα το 48% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 262 αιολικών πάρκων της Τουρκίας, τόσο αδειοδοτημένων όσο και μη, έχει φθάσει τα 7.500 MW και αντιπροσωπεύει ποσοστό 8% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Έχουμε την έκτη θέση στην Ευρώπη και την 12η στον κόσμο με εγκατεστημένη ισχύ στην αιολική ενέργεια", δήλωσε ο Fatih Dönmez. Από την εγκατεστημένη δυναμικότητα των 10.000 MW από αιολικά πάρκα για την περίοδο 2017-2027, «έχουν ολοκληρωθεί 1.500 MW», επιβεβαίωσε.  Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα σε κάθε είδους ανανεώσιμη ενέργεια από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ενώ η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας στην αιολική ενέργεια ήταν 19 MW το 2002, αυξήθηκε σε 364 MW το 2008 και σήμερα ο αριθμός ξεπέρασε τα 7.600 MW.