«Πρέπει να αλλάξει ο στόλος μας. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια πραγματικότητα η οποία έρχεται. Οι βουλευτές της Αθήνας θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι, στην εκπομπή «Καλημέρα» και στον Γιώργο Αυτιά, τόνισε ότι και ο στόλος των λεωφορείων πρέπει να αντικατασταθεί από ηλεκτρικά δίνοντας ξεκάθαρες

 απαντήσεις ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα περιβαλλοντικά  ζητήματα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αφού απάντησε στον δημοσιογράφο για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης  για την μείωση των φόρων (ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού, αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν τόνισε ότι μιλούσε από το 2004 ως νέος βουλευτή τότε, για καθαρά αυτοκίνητα και αναφέρθηκε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν τόσο για τα ΙΧ, όσο και για την αντικατάσταση των λεωφορείων.

Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:  

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και κίνητρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τα βασικά κίνητρα, πια. Πρέπει να αλλάξει ο στόλος μας. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια πραγματικότητα η οποία έρχεται. Οι βουλευτές της Αθήνας θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί να έχει ο βουλευτής Αθηνών αυτοκίνητο; Δεν το κατάλαβα; Να μην έχει, να πηγαίνει με το Μετρό ή να πηγαίνει με το ταξί ή με το δικό του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε πρώτη φάση, ξέρετε ότι εγώ είχα αποστεί του δικαιώματος...

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το θυμάμαι τότε και είχατε υποστεί και κριτική.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …για συμβολικούς λόγους, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό όμως, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Θα έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα μετατρέψουμε γρήγορα το στόλο μας και κίνητρα τα οποία θα δώσουμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μείωση φόρων και τελών και λοιπά κύριε Πρόεδρε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μια συνολική παρέμβαση από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ξέρω ότι υπάρχει και έκθεση αυτοκινήτων η οποία από ότι καταλαβαίνω έχει και πολύ κόσμο και πολλές φορές ξέρετε η αγορά αυτοκινήτων είναι πρόδρομος δείκτης του πώς αισθάνεται κάποιος για την οικονομία. Αλλά είναι δεδομένο ότι έχουμε έναν γερασμένο στόλο ο οποίος πρέπει να ανανεωθεί και πρέπει να ανανεωθεί κατά προτίμηση με αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα λεωφορεία μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, δεύτερη είδηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα λεωφορεία μας, χρειαζόμαστε περίπου 1.000 λεωφορεία, στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά λεωφορεία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τα κίνητρα από 1/1 κύριε Πρόεδρε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Θα ανακοινώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο -γιατί αυτό θέλει προσοχή διότι η αγορά είναι κάτι δυναμικό- δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω πριν είμαστε απολύτως έτοιμοι.