Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας. Μαζί με την Κροατία, την Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Σλοβενία, η Βουλγαρία θα συμμετέχει πλέον 

στην ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Έως τώρα, συνολικά, 14 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην ένωση. Η ολοκληρωμένη αγορά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα κάνει αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Στον ενεργειακό τομέα, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ απαιτεί την άρση πολυάριθμων εμποδίων και εμπορικών φραγμών, την προσέγγιση της πολιτικής και των μέτρων που αφορούν τη φορολόγηση και την τιμολόγηση όσον αφορά τα πρότυπα και τις προδιαγραφές, και νομοθεσία για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Ο στόχος είναι η διασφάλιση μιας λειτουργικής αγοράς με δίκαιη πρόσβαση στην αγορά και υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, καθώς και επαρκή επίπεδα διασύνδεσης και ικανότητας παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν οι περισσότερες εθνικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τελούσαν ακόμα υπό μονοπωλιακό καθεστώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη αποφάσισαν να ανοίξουν σταδιακά στον ανταγωνισμό στις αγορές αυτές. Οι πρώτες οδηγίες για την ελευθέρωση εγκρίθηκαν το 1996 (ηλεκτρική ενέργεια) και το 1998 (φυσικό αέριο) και προβλεπόταν να μεταφερθούν στις νομοθεσίες των κρατών μελών έως το 1998 για την ηλεκτρική ενέργεια και το 2000 για το φυσικό αέριο. Η δεύτερη δέσμη μέτρων για την ενέργεια υιοθετήθηκε το 2003 και οι οδηγίες της προβλεπόταν να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο από τα κράτη μέλη έως το 2004, ενώ ορισμένες διατάξεις δεν επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ πριν από το 2007. Οι βιομηχανικοί και οι οικιακοί καταναλωτές ήταν πλέον ελεύθεροι να επιλέγουν τους προμηθευτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από ένα ευρύτερο φάσμα ανταγωνιστών. Τον Απρίλιο του 2009 εγκρίθηκε τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια που τροποποιούσε τη δεύτερη, επιδιώκοντας περαιτέρω ελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και συνιστούσε ακρογωνιαίο λίθο για την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Σε μια άλλη εξέλιξη στην Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως από το επόμενο έτος θα μπορούμε να ανακηρύξουμε πλήρη ανεξαρτησία φυσικού αερίου. «Του χρόνου θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες μας ότι δεν έχετε καμία εξάρτηση φυσικού αερίου και μπορούμε να προμηθεύουμε αέριο από παντού. Αυτή είναι η πραγματική διαφοροποίηση», είπε κατά τον έλεγχο του σχεδίου «IGB – συνδετικός αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας».

Στον έλεγχο συμμετείχαν και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων Ιβάν Ιβανόφ και οι πρέσβεις των ΗΠΑ Χέρο Μουσταφά, της Ελλάδας Δημήτρης Χρονόπουλος και του Αζερμπαϊτζάν Ναργκίζ Γκουρμπάνοβα.

Το συνολικό μήκος του αγωγού εχει σχεδιαστεί να ανέλθει σε 182 χιλιόμετρα και η χωρητικότητα, μέχρι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα για αύξηση στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Χάρη στο σχέδιο, η Βουλγαρία και οι γείτονές της θα έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, καθώς και από υπάρχοντες, ή μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG).