Ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου, με αποθέματα που εκτιμώνται στα 53 δισεκ. βαρέλια αργού, ανεκάλυψε το Ιράν, συμφώνως προς επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Χασάντ Ροχανί. Το κοίτασμα, εκτάσεως 2.400 τερτ. χιλιομέτρων, ευρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, γνωστοποίησε ο Ιρανός σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, λίγο προτού ο Ροχανί προβεί στις ανακοινώσεις, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως το Ιράν θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις και τις χώρες του Κόλπου, με στόχο μια νέα συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορισθεί η ένταση στην περιοχή. «Περαιτέρω κλιμάκωση σε αυτό το σημείο δεν εξυπηρετεί κανέναν και πιστεύουμε σθεναρά ότι υπάρχει περιθώριο επιτυχίας για τη συλλογική διπλωματία» δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ σε ομιλία του στο Άμπου Ντάμπι.

Ο επί κεφαλής της διπλωματίας των Εμιράτων προειδοποίησε παραλλήλως πώς πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος λήψεως μιας λανθασμένης αποφάσεως, μεταξύ ενός πολέμου και μιας προβληματικής συμφωνίας για τα πυρηνικά. «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος προς μια συμφωνία με το Ιράν, που όλες οι πλευρές ίσως σύντομα να είναι είς θέσιν να ακολουθήσουν. Θα είναι μακρύς, και θα απαιτηθεί υπομονή και κουράγιο» δήλωσε ο Γκαργκάς και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότης να είναι στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα κράτη της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι ή χώρα του μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο έως 60%, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τις περισσότερες πολιτικές χρήσεις, το οποίο  όμως απέχει από το 90% που χρειάζεται για να φτιαχτούν καύσιμα για πυρηνική βόμβα. «Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει 5%, 20%, και 60% δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μπεχρούζ Καμαλβαντί κατά τη διάρκεια μιας συνεντεύξεως Τύπου στο πυρηνικό εργοστάσιο Φορτό που μετεδόθη από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.