Ραμέζ Νάαμ: "Πιο Συμφέρουσες οι Επενδύσεις σε Νέες Εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο Εγγύς Μέλλον"

Ραμέζ Νάαμ: Πιο Συμφέρουσες οι Επενδύσεις σε Νέες Εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο Εγγύς Μέλλον
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 13 Νοεμβρίου 2019 - 23:27

Ο Ραμέζ Νάαμ, πρώην στέλεχος τη Microsoft και ειδήμων σε θέματα ενεργειακού μετασχηματισμού, σε ομιλία του στη διάρκεια του δεύτερου Singularity University Greece Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που καταγράφονται στον ενεργειακό τομέα.Ο Αμερικανός τεχνολόγος, με καταγωγή από την Αίγυπτο, αναλύοντας διεξοδικά τις τρεις φάσεις της εξέλιξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είπε, πως στην πρώτη, η χρήση τους ήταν εξαρτημένη από την πολιτική, επειδή δεν ήταν ανταγωνιστικές από άποψη κόστους χωρίς επιδοτήσεις

στη δεύτερη, που τρέχει, είναι αυξητικά ανταγωνιστικές έναντι των υδρογονανθράκων, με όρους εγκατάστασης νέας ισχύος, ενώ στην τρίτη, που μέλλει να συμβεί, όλοι οι παραγωγοί ενέργειας θα επιλέγουν να επενδύουν σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αφού θα είναι πιο συμφέρουσες από τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός ειδήμων και συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, εστίασε στο γεγονός ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους, οκτώ μεγάλοι παραγωγοί άνθρακα χρεοκόπησαν στις ΗΠΑ, κάτι που όπως είπε ο ίδιος, καταδεικνύει την καταβαράθρωση του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας, ιδίως της αιολικής που είναι, σήμερα, 20 φορές χαμηλότερο σε σύγκριση με το 1980, ενώ παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς της πενταπλασιάστηκε από το 2014.

Ο κ. Νάαμ ανέφερε, ακόμη, πως η πρόοδος της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αφού, όπως είπε, το κόστος παραγωγής των ηλιακών πάνελ είναι πλέον 350 φορές χαμηλότερο από τα επίπεδα που βρισκόταν το 1979, με τις τιμές τους να κυμαίνονται μεταξύ 1,6 και, 1,7 σεντς ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, όπως ανέφερε, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου, που αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια, έχει μειωθεί κατά 85% από το 2010 και αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον τρεις με πέντε φορές επιπλέον, έως το 2030.

Ο Αμερικανός μηχανολόγος έκανε ειδική μνεία στην Ελλάδα, τη χώρα που εισάγει τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνει, λέγοντας ότι η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ παρέχει τη δυνατότητα ανάκτησης της ενεργειακής ανεξαρτησίας και τόνωσης της οικονομίας της.
«Το Αιγαίο πέλαγος προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων», τόνισε. "Όταν οι Κινέζοι, χάρη στις επενδύσεις τους, μπορούν να μεταφέρουν ηλιακή ενέργεια σε απόσταση 3.400 χιλιομέτρων από την ενδοχώρα, στις ακτές, τότε και η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει, με τη σειρά της, ηλιακή ενέργεια στην Ρωσία, αντί να εισάγει φυσικό αέριο από την Gazprom", επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Νάαμ αναφέρθηκε στην επανάσταση της αυτόνομης οδήγησης και της ηλεκτροκίνησης, "που θα προκαλέσουν τεράστιες ανατροπές σε κλάδους πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία και την ασφάλιση αυτοκινήτων". Πολλές εκτάσεις στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, που χρησιμοποιούνται, τώρα, ως χώροι στάθμευσης, θα απελευθερωθούν για πιο παραγωγικές χρήσεις, υπογράμμισε.

Ήδη, η Tesla πουλά 25 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι οι ειδικοί προέβλεπαν ότι θα πωλούνται το 2040, τόνισε και πρόσθεσε πως η Amazon παρήγγειλε, μόλις, 100.000 ηλεκτροκίνητα φορτηγά, ενώ η Waymo της Google, μέσα σε μια τετραετία, έχει εξαπλασιάσει τον αριθμό χιλιομέτρων που διανύουν τα αυτόνομα οχήματά της!

Στο Singularity Greece Summit, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, στις 19 & 20 Νοεμβρίου συζητήθηκαν, ακόμη, τα θέματα της Tεχνητής Νοημοσύνης, βιοτεχνολογία, ρομποτική, διαδύκτιο των πραγμάτων, ενέργεια και καινοτόμες εφαρμογές και πρακτικές που έρχονται από το μέλλον και υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας. 

Ιδρυτές του Singularity University είναι ο Peter Diamandis και ο Ray Kurzweil οι οποίοι θέλησαν να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς ηγέτες σε νέες τεχνολογίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.