Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα αλλαγές στο νόμο που διέπει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απομακρύνοντας ένα εμπόδιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου με επικεφαλής τη Ρωσία.

Οι νόμιμες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από την Bundestag αφορούν τους κανόνες της ΕΕ που υπεγράφησαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους οποίους οι αγωγοί εισαγωγής δεν πρέπει να ανήκουν σε προμηθευτές φυσικού αερίου και οι τρίτοι θα πρέπει επίσης να μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

Ο αγωγός μήκους 1.225 χλμ. κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε την οδηγία για το φυσικό αέριο τον Απρίλιο και το τροποποιημένο έγγραφο τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου. Ορίζει ότι ένα έθνος τρίτων δεν μπορεί να κατέχει τόσο τον αγωγό όσο και το αέριο που εισάγεται στην αγορά της ΕΕ, εκτός εάν ο αγωγός κατασκευάστηκε πριν από τις 23 Μαΐου 2019.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει τις τροπολογίες στην αντίστοιχη νομοθεσία τους. Ενώ η τροποποιημένη οδηγία δεν μπορεί να σταματήσει την κατασκευή του Nord Stream 2, είναι σε θέση να καθυστερήσει ή να αναστείλει τη λειτουργία του.

Η Γερμανία το θεωρεί πρωταρχικό εμπορικό σχέδιο που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον αγωγό ως αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Ήδη η Δανία, τον περασμένο μήνα, απέσυρε το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση του αγωγού, δίδοντας το πράσινο φως στην εταιρεία να κατασκευάζει τμήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμά της, ο Nord Stream 2 θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν λήγει η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί τον κύριο δρόμο για εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ παρότρυνε τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε νέα συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, μεταξύ των οποίων και μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και διαφορές μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz.

Η Γερμανία δήλωσε ότι η Nord Stream 2 θα ξεκινήσει μόνο εάν η Gazprom εξακολούθησε επίσης να διέρχεται φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.