Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε , σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κυριακής (17.11.19), ότι όταν αρθή η  απαγόρευση πωλήσεως Αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός θα έχει «περισσότερο» πολιτική σημασία! Να μας συγχωρεί ο συμπαθής Κύπριος υπουργός αλλά η άρση του «εμπάργκο» που επεβλήθη στην Κύπρο από την Αμερικανική κυβέρνηση

  

έχει τεραστία ηθική και στρατηγική αξία, το μεν διότι ακυρώνει εν τοις πράγμασι την εξομοίωση θύτου και θύματος, το δε θα ενισχύσει την άμυνα της Μεγαλονήσου.

Μπορεί η τότε Κυπριακή ηγεσία να έκαμε λάθη, τα οποία όμως δεν συγκρίνονται με την Τουρκική εισβολή και κατοχή του 38% του εδάφους της Κύπρου, χώρας-μέλους των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς μάλιστα αντίστοιχο αποκλεισμό της πωλήσεως Αμερικανικών όπλων στον εισβολέα, παρά μόνον τελευταίως, των «αοράτων» μαχητικών ΕΦ 35 και τούτο λόγω της «στρατηγικής» συγκρούσεως συμφερόντων, μετά την αγορά και κατοχή του Ρωσσικού αντιαεροπορικού συστήματος ΕΣ-400 υπό της Τουρκίας.

Διά την αντιστάθμιση του αντιπυραυλικού συστήματος ΕΣ -400 αποκτά στρατηγική σημασία η επανάληψη πωλήσεως Αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Λ.χ. η απόκτηση του αντιστοίχου Αμερικανικού συστήματος ΠΑΤΡΙΩΤ και ο εξοπλισμός των Κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με Αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένων ιπταμένων Drones («Κηφήνων») θα επέτρεπε την καλυτέρα άμυνα της Μεγαλονήσου και την παρακολούθηση των Τουρκικών παρανόμων  δραστηριοτήτων στην Κυπριακή αυτόνομη οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Στην Γεωπολιτική όπως και στα χρηματιστηριακά πράγματα, σημασία δεν έχει μόνον η ορθή «πρόνοια» αλλά και η χρονική στιγμή, το καλούμενον TIMING. Το οποίον προσφέρεται τώρα για την εξισορρόπηση των συνθηκών Ασφαλείας στην ΝΑ Μεσόγειο, όπου σχεδιάζονται σημαντικά ενεργειακά έργα.

Τα δύο σχετικά με την άρση του Εμπάργκο νομοσχέδια που υπεβλήθησαν, με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση τον Απρίλιο και Ιούνιο του λήγοντος έτους στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, βουλή και γερουσία, θα ήταν σκόπιμο να μην καθυστερήσουν κι’ άλλο εξ αιτίας των πολιτικών διενέξεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Η τυχόν μετάθεση των για το επόμενο έτος, θα δυσχεράνει την άρση του Εμπάργκο. Οι ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ πρέπει ν’ ασκήσουν πίεση στους Αμερικανούς βουλευτές που θα επιζητήσουν, στις προσεχείς εκλογές για το Κογκρέσο, την ψήφο των αποδήμων  Ελλήνων και Κυπρίων, να επιταχύνουν την άρση του αδίκου Εμπάργκο μέχρι τέλους του έτους.