Γ. Σταθάκης στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ: "Η Ενεργειακή Μετάβαση Είναι ο Νέος Μοχλός Κοινωνικού Αποκλεισμού"

Γ. Σταθάκης στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Η Ενεργειακή Μετάβαση Είναι ο Νέος Μοχλός Κοινωνικού Αποκλεισμού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 22 Νοεμβρίου 2019 - 16:34

Αναφορά στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και στις προβλέψεις του για την ενεργειακή ζήτηση και προσφορά, καθώς και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έκανε, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη ημέρα του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, ο καθ. Παντελής Κάπρος, Διευθυντής του Εργαστηρίου E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο κ. Κάπρος, συντονίζοντας την 7η συνεδρία με θέμα «Προκλήσεις στη χάραξη και εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής» παρέθεσε τα ποσοτικά στοιχεία που περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ, «που είναι διευρυμένο και θέτει υψηλότερους στόχους και θα έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στα δίκτυα και την αγορά», όπως τόνισε ο ίδιος.    

Ακολούθως, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που συνθέτουν την ενεργειακή πραγματικότητα της χώρας και αναδεικνύουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με άξονα την επίτευξη των στόχων για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, ο οριακός στόχος τίθεται στα 14.5 γιγαβάτ έως το 2030, ενώ έχει προταθεί από την ευθμιστική αρχή, η αύξηση του στόχου στα σχεδόν 17 γιγαβάτ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Το μέλος της ΡΑΕ πρόσθεσε ότι ένα ακόμη καίριο ζήτημα συνιστούν οι αδειοδοτήσεις, καθώς η δραστική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τις επενδύσεις Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας τίθεται ως προϋπόθεση για την επιτάχυνσή τους, αλλά και συνολικότερα, για την ανάπτυξη του κλάδου. «Πρόκειται για ένα θέμα που τίθεται με κάθε ευκαιρία από τους φορείς και τους εκπροσώπους της αγοράς ΑΠΕ, όπως έγινε στην περίπτωση του ενεργειακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να πρωθηθούν σχέδια για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και μεγάλης χωρητικότητας, ως συστατικό στοιχείο της εν εξελίξει ενεργειακής μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρέπει να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος στόχος στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ και χωρητικότητα του συστήματος μεταφοράς και των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέληξε, λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην υποστήριξη και προώθηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις και υπογράμμισε πως ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων τεχνολογιών καθιστά εφικτό τη χάραξη ενός ενεργειακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στην υιοθέτηση της πράσινης οικονομίας.

Το λόγο πήρε ακολούθως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά της ενεργειακής μετάβασης και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει εσχάτως, χαρακτηρίζοντας ως εξωφρενικό και εξωπραγματικό το κόστος για τη διείσδυση των ΑΠΕ.

«Για να αυξηθεί στο 60% από το 50%, το κόστος αυξάνει γεωμετρικά», είπε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα του φυσικού αερίου, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στις υποδομές έχει υλοποιηθεί και τόνισε πως, υπ’ αυτό το πρίσμα, έχουν κατευθυνθεί σε έργα με πεπερασμένο χρόνο ζωής.       

«Χρειαζόμαστε ένα νέο κύκλο επενδύσεων ενεργειακής ενοποίησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος για την επίτευξη των ορίων για το 2030.

«Είμαστε στην αιχμή μιας μετατόπισης που δεν είναι προφανής και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι καθοριστικές για το εάν και πώς θα επιτευχθεί αυτή η μετάβαση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΝ έθιξε μετά το θέμα της τεχνολογίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, λέγοντας πως η Ευρώπη πραγματοποιεί  τη μετάβαση σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν έχει το τεχνολογικό προβάδισμα, έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας και επεσήμανε ότι το ειρωνικό της υπόθεσης είναι το ότι οι τελευταίες «δεν θέλουν ούτε να ακούν για τη μετάβαση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο στις εταιρείες και στις κυβερνήσεις, αλλά πρωτίστως στους καταναλωτές.

«Εάν το εισόδημα και η εκπαίδευση ήταν παλαιότερα, μοχλός κοινωνικού αποκλεισμού, τώρα είναι η ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε πως οι φτωχοί δεν θα μπορούν να αποκτήσουν φωτοβολταϊκά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα μείνει απέξω.

«Υπάρχει μείζον κοινωνικό πρόβλημα», είπε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος εξήγησε ότι δεν γίνεται να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση δίχως να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια.

Στην ίδια ιδεολογική γραμμή με τον κ. Σταθάκη κινήθηκε και ο επίσης, πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υποστήριξε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι απολιτίκ, από τη στιγμή που έχει επιπτώσεις στους φτωχούς, αλλά και στις διακρατικές σχέσεις. «Πρέπει να τεθεί ζήτημα Κλιματικής Δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να τεθεί και σε επίπεδο ΟΗΕ. «Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει βιώσει ο άνθρωπος από καταβολής ιστορίας και σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να μένουν απαθείς οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί –ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΚΤ κλπ.

«Δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να αφορά μόνο στα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο Bretton Woods για την Κλιματική Αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός και κατέληξε, λέγοντας πως από την εξίσωση των προβλημάτων έχει αφαιρεθεί η ισχυρή συμβολή του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν μεγάλα εθνικά συμφέροντα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μανιάτης έκανε αναφορά στην Ελλάδα που θα «πρέπει να τρέξει για να προλάβει τους εταίρους της στην ΕΕ», αλλά και στο ζήτημα της ενεργειακής εξοικονόμησης, για την οποία είπε χαρακτηριστικά, πως «στο δημόσιο διάλογο για το θέμα, λείπουν αυτοί που έχουν γνώση και μιλούν εκείνοι που έχουν γνώμη.»

«Αυτό δεν μαζεύεται με πολιτικές τύπου business as usual, αλλά με την υιοθέτηση ενός κοινωνικού συμβολαίου στο οποίο θα συμετάσχουν όλοι οι φορείς, ειδάλλως, θα βρεθούμε προ αδιεξόδου», κατέληξε.

Σε σύντομη παρέμβασή του στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του πάνελ, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, έθιξε το καίριο ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς, λέγοντας πως το σενάριο στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, της τάξης του 14% έως το 2030 σημαίνει πως θα πρέπει να προστίθεται ένα GW ετησίως. «Τούτο σημαίνει πως θα χρειαστεί να γίνει μια επανάσταση στα δίκτυα, καθώς θα πρέπει να υπερτριπλασιαστεί η χωρητικότητά τους, από τα 300 MW που είναι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολής και πρόσθεσε: «Εάν το ΕΣΕΚ έχει πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας.»

Τέλος, ο επικεφαλής του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε στο ζωτικής σημασίας θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, για την οποία υποστήριξε πως απαιτείται αναδιάταξη και ανασχεδιασμός προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο προγράμματα όπως το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον. «Πρέπει οι παρεμβάσεις να ξεκινούν από το κέλυφος του κτιρίου και μετά να πηγαίνουν στο εσωτερικό του, αν θέλουμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, λέγοντας πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η θέρμανση.