Δεκάδες Νεκρών από τον Τρομακτικό Σεισμό στην Αλβανία- H Ελλάδα Σπεύδει σε Βοήθεια (video)

Δεκάδες Νεκρών από τον Τρομακτικό Σεισμό στην Αλβανία- H Ελλάδα Σπεύδει σε Βοήθεια (video)
energia.gr
Τρι, 26 Νοεμβρίου 2019 - 15:09

Δεκατρείς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες έχει αφήσει πίσω του, έως στιγμής, ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών στην Αλβανία. Από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν τα Τίρανα και τις πέριξ περιοχές της αλβανικής πρωτεύουσας κατέρρευσαν αρκετά κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες ανθρώπων παγιδευμένοι στα ερείπια. Η ισχυρή δόνηση έγινε, επίσης, αισθητή στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, την Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία.

Ο Έντρι Φούγκα, διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, είχε γράψει νωρίτερα, στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν εννέα, ενώ 28 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια και άλλοι 600 βρίσκονται στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. «Ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης», έγραψε.

Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για τον έναν νεκρό, πρόκειται για άνδρα ο οποίος σε κατάσταση πανικού πήδηξε από κτήριο, στην πόλη Κούρμπιν, στη βόρεια Τουρκία. Δύο ακόμη γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές από ερείπια στο χωριό Τουμάνε και τρεις σοροί ανασύρθηκαν από κτήριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο. Σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, που επλήγη ιδιαιτέρως από το πρωτοφανές «κύμα» σεισμών, όπως χαρακτήρισε τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα και το εστιακό βάθος του έφθανε στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, την κύρια δόνηση ακολουθούν δεκάδες μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων και μία με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

 

Σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο, Ράπο Ορμένι, πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. Σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε πλήξει την Αλβανία και στις 21 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς ορισμένες εξ αυτών. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα. Το 1979, ένας σεισμός μεγέθους 6.9 είχε χτυπήσει την Αλβανία αφήνοντας πίσω του 136 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες.

Κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες έσπευσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δήλωσε: "Είναι σημαντικό να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».

Την συμπαράσταση της Ελλάδας στη γειτονική χώρα μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ράμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.