Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στην Ενέργεια - Σχέδια για Δημιουργία Ενεργειακού Κόμβου στην Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στην Ενέργεια - Σχέδια για Δημιουργία Ενεργειακού Κόμβου στην Μεσόγειο
energia.gr
Τρι, 26 Νοεμβρίου 2019 - 19:01

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόιντε, στην Ρώμη. Στη διάρκεια των διμερών επαφών εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης και επέκτασης της ήδη πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν διεξοδικά τη συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών, που ενδείκνυται και για επιχειρηματικές κοινοπραξίες, με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης, και της Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την επικείμενη ολοκλήρωση του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει προς την Ευρώπη, φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, διερχόμενος από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως είναι ο φιλόδοξος αγωγός EastMed.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Στέφανο Πατουανέλι.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται και στην παρουσία της ιταλικής Snam ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας, ήτοι ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα, για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των "έξυπνων" δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.