Η WindEurope εκτιμά ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ήτοι το να ανέλθουν σε ισχύ στα 230-450 γιγαβάτ έως το 2050, είναι εφικτοί, υπό την αίρεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα. 

Σε ανακοίνωσή της η Wind Europe αναφέρει ότι χρειάζεται επίσης ένα σωστό χωροταξικό πλαίσιο, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ δημοσίευσε σχετική έκθεση όπου τονίζεται πως από τα 450 γιγαβάτ, τα 212 θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Βόρεια Θάλασσα, τα 85 στον Ατλαντικό, τα 83 στην Βαλτική και 70 στην Μεσόγειο.

Δεδομένων των ισχύοντων κανονισμών στο χωροταξικό, είναι σήμερα αδύνατο να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο 60% των θαλασσίων περιοχών του ευρωπαϊκού Βορρά και κατ΄ επέκταση είναι προς το παρόν εφικτό να εγκατασταθεί μόλις το 1/4 της ανωτέρω ισχύος, ενώ το κόστος υπολογίζεται σε μόλις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, τονίζεται ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών με σημεία σύνδεσης σε δύο διαφορετικές χώρες.