Ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες προετοιμασίες από πλευράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Nord Pool, ώστε οι συναλλασσόμενοι να είναι σε θέση, με το νέο έτος, να αγοράζουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας τις ροές ενέργειας μέσω του νέου καλωδίου διασύνδεσης που έχει κατασκευαστεί ανάμεσα στην Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση, ισχύος 1 γιγαβάτ υψηλής τάσης, ευρύτερα γνωστή με την ονομασία, ElecLink, ανήκει στην εταιρεία Channel Tunnel, που διαχειρίζεται τη σήραγγα της Μάγχης (Eurotunnel) και τα τραίνα υψηλών ταχυτήτων (Eurostar) στη γραμμή Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, έως ότου τεθεί σε λειτουργία, το 2020, το Nord Pool θα παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς προκειμένου να βοηθήσει στην κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφερθεί μέσω του καλωδίου. Το χρηματιστήριο θα μπορεί, ακόμη, να πραγματοποιεί δημοπρασίες Επόμενης Μέρας για την εμπορεύσιμη ενέργεια μέσω του ιδίου καλωδίου.

Το ElecLink θα είναι η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση που χρησιμοποιεί η Channel Tunnel ως τρόπο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Nord Pool για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Ρίτσαρντ Σάρτι.

Να θυμίσουμε ότι το Nord Pool συμμετέχει σε ενεργειακές αγορές, τόσο στη Βόρεια Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Βαλτικής, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Βρετανία και διαθέτει εργαλεία εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου «Μέσα στη μέρα» και «Μια ημέρα μπροστά», υπηρεσίες εκκαθάρισης, καθώς και υπηρεσίες διευθέτησης με τους πελάτες.