Ελεύθερος ο Άρης Φλώρος μετά την Πενταετή Ποινή Φυλάκισης με Τριετή Αναστολή- Αθώος ο Β. Μηλιώνης

Ελεύθερος ο Άρης Φλώρος μετά την Πενταετή Ποινή Φυλάκισης με Τριετή Αναστολή- Αθώος ο Β. Μηλιώνης
energia.gr
Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2019 - 19:17

Kαταδίκη με αναστολή ήταν η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Άρη Φλώρο για την υπόθεση Energa-Hellas Power, στο νέο πλαίσιο ποινών που δίνει η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, με βάση τον ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019. Το πλαίσιο αυτό σε συνδυασμό με τα ελαφρυντικά, τα οποία του είχαν αναγνωριστεί πρωτοδίκως είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποινής.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή, γεγονός που σημαίνει πως θα παραμείνει ελεύθερος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε 3 ελαφρυντικά (ήδη τα δύο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) και μείωσε την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί.    

Το δικαστήριο μετά μακρά ακροαματική διαδικασία καταδίκασε συνολικά 6 άτομα:

Στον Άρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά, ήτοι, ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ήδη με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών και τα δύο ελαφρυντικά η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 χρόνια, γεγονός άλλωστε για το οποίο ήδη έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη φυλάκιση, με τριετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκαν και σε αυτούς ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 10 χρόνια φυλακή και ο Αχιλλέας Φλώρος.

Παράλληλα το δικαστήριο απάλλαξε τον Άρη Φλώρο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατ. στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε αξίωση οφειλής από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιρειών.

Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατ. ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατ. σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατ. ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.