Με νέα ανάλυσή του, ο Ευρωπαϊκός Διαχειριστής Ηλεκτρικού Δικτύου, ENTSO-E εξετάζει τα σενάρια που υπάρχουν για το χειμώνα που έρχεται και την επάρκεια ισχύος στην Ευρώπη.

Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος κατά τους χειμερινούς μήνες είναι εξασφαλισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σε περίπτωση έντονου ψύχους, όπου είναι δυνατό να επικρατήσουν θερμοκρασίες 10 βαθμούς κάτω από το σύνηθες, σε συνδυασμό με απρόβλεπτες απώλειες ισχύος και χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ, θα υπάρξει πρόβλημα στο Βέλγιο και την Γαλλία, τον Ιανουάριο, αναφέρεται. Ως εκ τούτου, αυτές οι χώρες θα χρειαστεί να βασιστούν σε εισαγωγές ενέργειας και πιθανώς να υποχρεωθούν να καταφύγουν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι θα διαθέτει επάρκεια ισχύος ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες των συνθηκών, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε εισαγωγές ενέργειας, για τις περισσότερες εβδομάδες του επερχόμενου χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η πιο κρίσιμη περίοδος θεωρείται ότι θα είναι στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, καθώς και τον Ιανουάριο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ζήτηση στη χώρα μας είναι επαρκής ώστε να μη χρειαστεί περιορισμός της παραγωγής ΑΠΕ εξαιτίας πλεονάσματος προσφοράς.