το οποίο ορίζει ότι η κυβέρνηση, ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός της, έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε με ανακοίνωσή του το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, που αναδημοσιεύει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Αλ Αχράμ» του Καΐρου.
«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διάφορων περιφερειών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος, και η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Κάιρο κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτήν την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για να υπάρξει μία συνολική λύση της κρίσης στη Λιβύη κατά τρόπο που να προστατεύεται η ενότητα της χώρας και να αποκαθίστανται οι εθνικοί θεσμοί της.
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, καταλήγει στο άρθρο της η «Αλ Αχράμ».