Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες Δευτέρα ένα νέο δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (443 εκατομμύρια δολάρια) για να κρατήσει ζωντανή την εθνική αεροπορική εταιρεία Alitalia. Η Alitalia τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από τον Μάιο του 2017 και τα κρατικά δάνεια που έλαβε από τότε πλησίαζαν τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο δάνειο, που ισχύει για έξι μήνες, θα επιτρέψει στους διαχειριστές της Alitalia να συνεχίσουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εύρεσης αγοραστών για την αεροπορική εταιρεία, δήλωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει ορίσει πολλές προθεσμίες για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να υποβάλουν προσφορά για την Alitalia, οι οποίες πέρασαν χωρίς αποτελέσματα. Η τελευταία έληξε στις 21 Νοεμβρίου.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, η σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato (FS) που ελέγχεται από το κράτος επιχείρησε να αναλάβει την Alitalia ως μέρος μιας κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία κατέρρευσε μετά την απόσυρση της Atlantia, μιας ομάδας αερολιμένων και αυτοκινητοδρόμων που ελέγχεται από την οικογένεια Benetton. Η κοινοπραξία περιελάμβανε επίσης το Υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας και την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta.

Ο γερμανική Lufthansa έχει επίσης ενδιαφερεθεί για την Alitalia, αλλά τελικά ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μόνο μετά από βαθιά αναδιάρθρωση και περικοπές θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον υπολογισμό του επιτοκίου που οφείλεται σε προηγούμενα δάνεια, ο εμπειρογνώμονας της πολιτικής μεταφορών Andrea Giuricin έχει υπολογίσει ότι η Alitalia κόατισε στον ιταλό φορολογούμενο τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια.