Η Παρακαταθήκη των 700 εκατ. Ευρώ της Mytilineos Διανοίγει Νέες Προοπτικές Ανάπτυξης

Η Παρακαταθήκη των 700 εκατ. Ευρώ της Mytilineos Διανοίγει Νέες Προοπτικές Ανάπτυξης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2019 - 10:54

Η “Μytilineos” αποδύεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει χαράξει, έχοντας ως ισχυρή παρακαταθήκη τα 700 εκατ. ευρώ που της απέφερε η έκδοση του ευρωομολόγου και η συνακόλουθη εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.  Αυτά αποκάλυψε, χθες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου

Ευάγγελος Mυτιληναίος, στη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να προστίθενται στα 200 εκατ. ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία της εταιρείας και συναποτελούν ισχυρή βάση για την εκτέλεση των επενδυτικών σχεδίων του.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως η ταμειακή ευρωστία του Ομίλου μπορεί να αποφέρει νέες γραμμές χρηματοδότησης οι οποίες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων ετών, να διανοίγουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Οι μόνες υποχρεώσεις της εταιρείας είναι το ελληνικό ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ, ωρίμανσης 2022, όπως και το ομόλογο των 500 εκατ. που λήγει το 2024.

«Το cash flow σε συνδυασμό με την οργανική και συνετή ανάπτυξη είναι αυτό που μέτρησε για τους θεσμικούς επενδυτές και ιδίως τους ξένους, δίνοντας την εμπιστοσύνη τους στη Mytilineos», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ομίλου, ο οποίος ανέφερε μια σειρά έργων στα οποία θα κατευθυνθούν τα 500 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από το ομόλογο, όπως είναι η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ισχύος 826 μεγαβάτ, οι δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ EGN και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Μυτιληναίος ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, απάντησε πως «η έκδοση του Eurobond έδειξε την εμπιστοσύνη των αγορών και πως είμαστε αποδεκτοί από αυτές. Αν θέλαμε να κάνουμε μεταφορά έδρας, θα ήταν επιτυχημένη», πρόσθεσε, όμως ότι: «Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε νέες κυβερνητικές πολιτικές, φιλικές προς τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα ήδη προχωρά στη μείωση της φορολογίας στο 24% για τη χρήση του 2019 και έχει εξαγγελθεί και η περαιτέρω υποχώρηση στο 20% για τη χρήση του 2020. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της έδρας μας όσο υλοποιούνται οι εξαγγελίες».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον του Ομίλου για τον κλάδο εμπορίας της ΔΕΠΑ, αν και επεσήμανε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επισήμως, εάν δεν διαβάσει, πρώτα, τους όρους του διαγωνισμού που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, έως τα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στο σοβαρό ενδιαφέρον της εταιρείας του για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Μυτιληναίος, είπε πως το μερίδιο του Ομίλου στο φυσικό αέριο ανέρχεται σε 35%, ενώ στο LNG στο 45%. 

Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ο ισχυρός άνδρας της Mytilenos τόνισε πως η εταιρεία είναι προσηλωμένη στην κατεύθυνση και τις αρχές της πράσινης ενέργειας και τόνισε την ανάγκη, το Αλουμίνιον της Ελλάδας να είναι «πράσινο» έως το 2030. «Οι επενδυτές αλλά και οι καταναλωτές, στις ξένες αγορές, επιλέγουν πια τις εταιρείες με χαμηλό και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξήγησε ο κ.Μυτιληναίος, ο οποίος παρουσίασε τα νέα project στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε Ελλάδα και εξωτερικό, προαναγγέλοντας, παράλληλα και συμμετοχή σε διαγωνισμούς για ανάλυψη έργων στην Αυστραλία.  

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στην επένδυση της κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας που έχει ήδη εξαγγελθεί, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο του 2020.

Τέλος, ο επικεφαλής της Mytilineos αναφέρθηκε και στην ΛΑΡΚΟ για την οποία έκλεισε οριστικά την πιθανότητα εκδήλωσης νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς Ομίλου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχω δει τέσσερις υπουργούς Οικονομικών, που είχαν την αρμοδιότητα. Τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται πάρα πολλά: Αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας και πάρα πολλές επενδύσεις. Σήμερα δεν νομίζω ότι θα επιδιώξω να συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας για αυτό το θέμα».