Άλμα Κύκλου Εργασιών και Καθαρής Κερδοφορίας ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ στο Εννεάμηνο

Άλμα Κύκλου Εργασιών και Καθαρής Κερδοφορίας ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ στο Εννεάμηνο
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2019 - 17:45

Aύξηση κύκλου εργασιών και καθαρής κερδοφορίας εμφάνισε ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ στο εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019, χάρη στην αυξημένη ζήτηση φορτίου κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, που απέφερε αύξηση εσόδων από το ενοίκιο του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποσοστό 4,5%. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών 

του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 192,3 εκατ. ευρώ, με άνοδο 7,3%, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 139,7 εκατ. ευρώ, ήτοι, ελαφρώς μειωμένα κατά 0.2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο το 2018.  Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 64,3 εκατ. ευρώ, με ποσοστιαία άνοδο 7,2% και ο καθαρός δανεισμός στα 88,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, με ποσοστιαία άνοδο 12,3%, ενώ η καταβολή μερίσματος και προμερίσματος διαμορφώθηκε σε 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Η τελευταία αναμένει ότι η ευνοϊκή τάση του πρώτου εννεαμήνου θα διατηρηθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο εσόδων. Η έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του 2019, σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική «Αριάδνη Interconnection», επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί.

Ειδικότερα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα κρίσιμα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης τα οποία περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ): - Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (προϋπολογισμού 995 εκατ. ευρώ). Ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα δύο τμήματα του έργου (καλωδιακές διασυνδέσεις και σταθμοί μετατροπής) με προοπτική υπογραφής των σχετικών συμβάσεων το πρώτο τρίμηνο του 2020. - Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 364 εκατ. ευρώ). Συμβασιοποίηση των έργων κατασκευής του Συστήματος Αντιστάθμισης Αέργου Ισχύος (STATCOM) και της Γραμμής Μεταφοράς (ΓΜ) 150kV Μολάοι-Τερματικό Αντιστάθμισης ΝΑ Πελοποννήσου. Έναρξη των εργασιών κατασκευής σε Πελοπόννησο και Κρήτη με ορίζοντα ολοκλήρωσης της Διασύνδεσης εντός του 2020. - Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου, στο πλαίσιο του «Δυτικού Διαδρόμου» (προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ) που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου. - Αναβάθμιση του Βόρειου Διαδρόμου Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ολοκληρώθηκε η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων 150 kV στα τμήματα Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου και η ηλέκτριση των Γραμμών προγραμματίζεται εντός Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, αντίστοιχα. Η Β΄ Φάση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS στη Νάξο και την υποθαλάσσια διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο στις αρχές του 2020. - Διασύνδεση Σποράδων (προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ): Υποβολή και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για την καλωδιακή διασύνδεση 150 kV στο τμήμα Μαντούδι Ευβοίας-Σκιάθος και την κατασκευή νέου υποσταθμού 150/20kV στη Σκιάθο.

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Επενδυτικού Προγράμματος, είναι η ωρίμανση των διαγωνισμών για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με προοπτική υπογραφής των σχετικών συμβάσεων το πρώτο εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για ένα κρίσιμο εθνικό έργο υψηλής προτεραιότητας, το οποίο σε συνδυασμό τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα έως το 2023. 4 Επιπλέον, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ενέταξε στο προκαταρκτικό Δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2020-2029 τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Το προσοχές διάστημα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα υποβάλλει προς έγκριση το προκαταρκτικό Δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2021-2030, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών Βορειανατολικού Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές απαιτήσεις και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του έργου.

Πιο αναλυτικά τα λειτουργικά αποτελέσματα χρήσης της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη του Ομίλου ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 32,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018. Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στις 226 χιλιάδες ευρώ και αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με έξοδα προβολής και επικοινωνίας και με αμοιβές προσωπικού. Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στις 277 χιλιάδες ευρώ και αντιστάθμισαν σημαντικά τα Λειτουργικά Έξοδα της εταιρείας. Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανήλθαν σε 32,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,14 ευρώ. Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ανέρχονταν στα 9,4 εκατ. Ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχουν τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό ανταγωνιστικής κυμαινόμενης απόδοσης της Τράπεζα της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. δεν έχει χρέος. Για το 2019, η Διοίκηση πρότεινε τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ως προμέρισμα. Το προμέρισμα ανά μετοχή προς διανομή ανήλθε στα 0,06 ευρώ και διανεμήθηκε στους μετόχους τον Αύγουστο. Επίσης μετά από απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 04.07.2019 αποφασίστηκε η διανομή του εναπομείναντος μερίσματος 0,0284 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018, διανεμηθέν στις 09.08.2019 μαζί με το προμέρισμα του 2019. Συνεπώς οι μέτοχοι έλαβαν συνολικό ποσό μερίσματος και προμερίσματος 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς κατά το εννεάμηνο του 2019, αυξήθηκαν κατά 7,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,5%, λόγω της αυξημένης ζήτησης φορτίου στην περίοδο που πέρασε. Οι λοιπές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. ευρώ, με ποσοστιαία μεταβολή +45%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από εργολαβίες και από ληφθείσες συμμετοχές πελατών τα οποία αντιστάθμισαν την μείωση του ενοικίου οπτικών ινών.

Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των Αποσβέσεων, ανήλθαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 34,3% σε σύγκριση με εννεάμηνο του 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη απελευθέρωση πρόβλεψης του εννεάμηνου 2018 (21,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την απελευθέρωση πρόβλεψης του εννεάμηνου 2019 (4,2 εκατ. Ευρώ). Οι αμοιβές προσωπικού εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,5 εκατ. Ευρώ, λόγω της μείωσης των προβλέψεων που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος καθορισμένων αποδοχών (ΔΛΠ 19) αλλά και σε προβλέψεις για μη ληφθείσες άδειες (συνολική πρόβλεψη ύψους -0,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2019 έναντι 6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2018), καθώς και της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του τακτικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που πραγματοποιήθηκε το 2018. Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν οριακά κατά -0,2% και ανήλθαν σε 139,7 εκατ. ευρώ. Το Περιθώριο Κέρδους προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκε στο 72,7%, μειωμένο κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο εννεάμηνο. Τα Κέρδη προ Φόρων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) μειώθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 86,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα Καθαρά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 7%, στα 64,3 εκατ. ευρώ.

Οι διαφορές αυτές οφείλονται κυρίως στους παράγοντες που περιγράφονται ανωτέρω, αλλά και στη θετική επίδραση της μείωσης των Καθαρών Χρηματοοικονομικών Δαπανών. Συγκεκριμένα για το εννεάμηνο του 2019, τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Έσοδα ανήλθαν σε 1,9 εκ. ευρώ, έναντι Καθαρών Εξόδων ύψους 5,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2018. Η μεταβολή ερμηνεύεται από δύο παράγοντες: πρώτον, τα Χρηματοοικονομικά Έσοδα ανήλθαν στα 11,8 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 40%, κυρίως λόγω της απόδοσης σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και του εσόδου από προεξόφληση απαιτήσεων για το έργο του Πολυποτάμου, ενώ τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα ανήλθαν στα 9,9 εκατ. μειωμένα κατά 31% ευρώ λόγω μείωσης στους τόκους των δανείων, η οποία προήλθε από τη μείωση του χρέους με κανονικές αποπληρωμές και του κόστους εξυπηρέτησης του, μετά την επιτυχημένη χρηματοδότηση / αναχρηματοδότηση που έλαβε χώρα το 2018. Ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής για την τρέχουσα χρήση είναι 28% και ο φόρος εισοδήματος ανήλθε σε 24,1 εκατ. ευρώ. Το εννεάμηνο του 2019, οι Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ μεταβολών κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 137,0 εκατ. ευρώ έναντι 115,5 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ο συνολικός Δανεισμός του Ομίλου, αφορά τα δάνεια της ΑΔΜΗΕ ΑΕ όπου στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ήταν ως εξής:

Το Δ.Σ. του Ομίλου ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προχώρησε σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων στους μετόχους της τη διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2018, που αντιστοιχεί στο ποσό των 42,8 εκατ. ευρώ. Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. εισέπραξε το μερίδιο που της αναλογεί στη βάση του μεριδίου 51% που κατέχει στον Όμιλο ΑΔΜΗΕ Α.Ε..