προς την κατεύθυνση της Άγκυρας για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Η επιλογή της Χάγης προέκυψε μετά την άρνηση της Τουρκίας να παρακαθίσει σε συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Γι’ αυτό και απευθύνθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα μέσα από ρηματική διακοίνωση για να προσφύγουν από κοινού οι δύο χώρες στη Χάγη για να βρεθεί λύση στο μεταξύ τους ζήτημα για τις ΑΟΖ.
Η τουρκική άρνηση να δεχθεί τη ρηματική διακοίνωση οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση στο να προχωρήσει μονομερώς προς το Διεθνές Δικαστήριο ελπίζοντας σε μια απόφαση η οποία θα αναγκάζει την Τουρκία να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο.
Όπως είναι γνωστό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει την εξουσία να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις.
Η πραγματική αναφορά που έχει καταθέσει η Κύπρος δεν έχει αποκαλυφθεί και οι αξιωματούχοι στη Λευκωσία αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα.
Από την πλευρά του επίσης το Διεθνές Δικαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν είχε λάβει αναφορά από την Κύπρο.
Ο Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος χθες στο θέμα της προσφυγής, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει». Σημείωσε ότι βεβαίως, «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες» και επανέλαβε από το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο χθες, ότι η υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, είναι παράνομη.
Κασουλίδης: Το πρώτο βήμα έγινε
Από την πλευρά του ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι η Άγκυρα έχει περισσότερα να κερδίσει αν δεχτεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να προσπαθεί να επιβληθεί με την πολιτική της κανονιοφόρου .
«Το πρώτο βήμα είναι αυτό που έγινε. Να δοθεί επίσημα η ρηματική διακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία για να λύσουμε όπως προνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας τις διαφωνίες μας με την Τουρκία», ανέφερε αρχικά.
Το επόμενο βήμα, αν κατορθώσουμε να γίνει δεκτή η προσφυγή μας για να εξεταστεί στην Χάγη, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται, σημείωσε.
Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό και πάλι θα βγούμε πολιτικά κερδισμένοι, αφού θα έχουμε στα χέρια το επιχείρημα ότι εμείς προσπαθήσαμε και ζητήσαμε από την Τουρκία να λύσουμε την διαφωνία μας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι δια της κανονιοφόρου, δήλωσε.
«Θέλω να υπενθυμίζω ότι οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Κίνας για ακριβώς τους ίδιους λόγους. Η Κίνα αρνήθηκε να πάει στο δικαστήριο και δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε όπως εξετάσει την προσφυγή των Φιλιππίνων», υπογράμμισε.
Η απόφαση που εξέδωσε, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, είναι «εξαιρετική» για μας καθότι προκύπτει νομολογία η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη.
Αν η διαδικασία προχωρήσει, τότε, θα αναμένουμε την απόφαση, την οποία η Τουρκία δεν θα την δεχτεί, είπε. Παρόλα αυτά, ενισχύεται σημαντικά η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.
Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η νομολογία (jurisprudence) η οποία δικαιώνει – δίνει, περισσότερη ΑΟΖ στα κράτη που έχουν μεγάλη ακτογραμμή.
«Επομένως η Τουρκία αν ήξερε το συμφέρον της και αφήσει τα περί εκλιπούσας κλπ, θα μπορούσε να πάει και να έχει μεγαλύτερο όφελος από αυτό που διεκδικεί με την δύναμη των όπλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.