H ανεξάρτητη εταιρεία ενεργειακής έρευνας και πληροφορικής, Rystad Energy, με νέα έκθεσή της αποκαλύπτει τη στροφή της Νορβηγίας προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων από την παραγωγή υδρογονανθράκων, με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών για τον εξηλεκτρισμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, εγκαθιστώντας συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς και άλλα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η μεταφορά ενέργειας από την ακτή στις υπεράκτιες πλατφόρμες, ως λύση, έχει ξεκινήσει ήδη από το 1996, όταν το Troll East τέθηκε σε λειτουργία, με την τελευταία προσθήκη να αποτελεί το κοίτασμα Johan Sverdrup, το 2019.

Οι επόμενες υποδομές θα αξιοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή Utsira High and Sleipner κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος Johan Sverdrup. Τον Μάιο του 2018, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, Equinor, ξεκίνησε την πόντιση ενός καλωδίου που θα τροφοδοτεί με ενέργεια, από την στεριά, το γιγαντιαίο κοίτασμα.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με την περίπτωση του κοιτάσματος, Askeladd, του οποίου η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επομένου έτους.

Πρέπει, δε, να τονιστεί ότι ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του τομέα upstream της χώρας, τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από την στεριά, με το ποσοστό να αγγίζει το 30% το 2018, από 10% που ήταν το 2005. Η Rystad Energy προβλέπει περαιτέρω αύξηση στο 40% έως το 2025, κάτι που θα αποφέρει τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.