Σε συμφωνία για αύξηση των τιμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 25 ευρώ (27,56 δολάρια) ανά τόνο από το 2021, από τα αρχικά προβλεπόμενα 10 ευρώ, κατέλξηξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κράτη της Γερμανίας, όπως ανακοινώθηκε. Τον περασμένο μήνα το κατώτερο κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σημαντικό πακέτο προστασίας του κλίματος

για να βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 55% του επιπέδου τους μέχρι το 2030.

Το σχέδιο προβλέπει μια τιμή 10 ευρώ / τόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη θέρμανση και τις μεταφορές, αλλά Πράσινοι, οικονομολόγοι, επιχειρηματικές ομάδες και ακτιβιστές επέκριναν το ποσό, λέγοντας ότι ήταν πολύ χαμηλό.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η τιμή του άνθρακα θα αυξηθεί τώρα ετησίως, χτυπώντας 55 ευρώ το 2025.

Όλα τα έσοδα από την υψηλότερη τιμή άνθρακα θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα τέλη που πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για να στηρίξουν τη στροφή της χώρας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Σε άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για μείωση του ΦΠΑ για τα κρατικά σιδηροδρομικά εισιτήρια της Deutsche Bahn από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα ταξίδια με τους σιδηροδρόμους φθηνότερα για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν εσωτερικές πτήσεις.

Σε δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται ότι ολόκληρη η δέσμη μέτρων για το κλίμα θα μπορούσε να εγκριθεί από την ανώτερη Βουλή των Βουλευτών την Παρασκευή.