«Μεγάλη ευκαιρία» όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για όλο τον κόσμο χαρακτηρίζει το πακέτο των προτάσεων πολιτικής, που παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EOKE), Λούκα Ζαγιέ.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Ζαγιέ εκτιμά πως η παγκόσμια αγορά, όπως διαμορφώνεται πλέον με πρότυπα φιλικά για το κλίμα, θα φέρει, όχι μόνο την ΕΕ, αλλά και κάθε χώρα που θα την εκμεταλλευτεί, στις πρώτες θέσεις στη γραμμή εκκίνησης σε μια παγκόσμια «πράσινη» κούρσα, μια κούρσα που, όπως λέει, «μόλις τώρα ξεκινά».

Είναι η ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα παντού, είτε μιλάμε για την Ινδία και τη Βραζιλία είτε για την Ευρώπη, λέει ο κ. Ζαγιέ, επισημαίνοντας πως το μέλλον είναι «βιώσιμα προϊόντα, βιώσιμη κοινωνία, ενέργεια προσιτή».

Μπορεί, δε, το ιστορικό ευρωπαϊκό «Green Deal», το «πακέτο» των προτάσεων πολιτικής που έχει ως στόχο να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 να έχει μόλις παρουσιαστεί, ο κ.Ζαγιέ, ωστόσο, τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα είναι ήδη έτοιμα για να υποστηριχθεί αυτό το πλαίσιο πολιτικών.

Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα στους Έλληνες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχει η χώρα. « Οι Έλληνες έχετε μια καταπληκτική γη, καταπληκτική χώρα με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, τεράστιες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα, οπότε θα σας πω να μην αφήσετε τη χώρα σας και να επενδύσετε στο μέλλον. Η χώρα σας είναι μια τεράστια «αποθήκη ανάπτυξης». Σας καλώ λοιπόν να το εκμεταλλευτείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον χρηματοδοτικό «πυροκροτητή», που η Ελλάδα ενδεχομένως χρειαστεί, σημείωσε πως η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη υπάρχουν ποσά που δύνανται να διατεθούν για την προώθηση του «European Green Deal».

«Εκτιμώ πως οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας πρέπει να «επανεφευρεθούν»», τόνισε ο κ. Ζαγιέ και σημείωσε πως για το «European Green Deal» οι χώρες της EE και η Ελλάδα θα έχουν κάλυψη χάρη σε μια χρηματοδοτική « taxonomy» (tax+economy) που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ και θα εξαιρεί καθετί που έχει σχέση με τον άνθρακα: « Χρήματα λοιπόν υπάρχουν ήδη. Υπάρχουν ήδη πολλά. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν τα χρήματα, το πρόβλημα ήταν να υπάρξει η απόφαση να ξεκινήσουμε. Πολλές φορές ξέρετε τα χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν είμαστε ικανοί να τα χρησιμοποιήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ.