Η εξεύρεση λύσης θα επιχειρηθεί σχετικά με την εκκρεμότητα που έχει προκύψει για την εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης, στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ενέργειας και που θα λαβουν μέρος στελέχη της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΑΔΜΗΕ.

Το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να αρθεί το εν λόγω εμπόδιο στην εκκίνηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έπειτα από τη διαφωνία ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ αναφορικά με την ανάληψη του χρηματοπιστωτικού κινδύνου και της εκκαθάρισης, με τον Διαχειριστή να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανατεθεί στον ίδιο φορέα (EnExClear) που έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο για τις τρεις υπόλοιπες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, παραγώγων).

Από την άλλη, σύμφωνα με την ΕΧΕ, το σχετικό ρίσκο θα πρέπει να αναλάβει ο λειτουργός της αγοράς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ.
Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια οικονομική αθέτηση από κάποιον συμμετέχοντα, μόνον εκείνος θα μπορεί να επιμερίσει τη ζημία σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς.

Πάντως έχουν υπάρξει ενδείξεις γεφυρώματος του χάσματος, με τη διατύπωση προτάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν αμοιβαία αποδεκτές.
Όπως για παράδειγμα, ότι κύκλοι της ΕΧΕ αναφέρουν πως ενδεχομένως η EnExClear θα μπορούσε να αναλάβει την εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης, υπό την προϋπόθεση όμως θα έχει τον έλεγχο του ρίσκου.
Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν επαρκεί εγγυήσεις, ώστε να καλυφθεί η όποια αθέτηση πληρωμής από κάποιον «παίκτη», ο οποίος στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να τίθεται εκτός αγοράς.