Συνέδριο ΣΕΒ: Ο Δρόμος για την Εκβιομηχάνιση της Ελλάδας Περνά από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Συνέδριο ΣΕΒ: Ο Δρόμος για την Εκβιομηχάνιση της Ελλάδας Περνά από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 19 Δεκεμβρίου 2019 - 17:59

Η Ελλάδα ήταν βιομηχανική χώρα και μπορεί να ξαναγίνει. Αυτή ήταν η εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με αντικείμενο την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε 

ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και η τεχνολογία βρίσκεται σε καθεστώς μετάβασης, γεγονός, που κατά τον ίδιο, αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα καθώς άλλες χώρες έχουν επενδύσει πρόσφατα και θα χρειαστούν χρόνια για την απόσβεση των επενδύσεων στον τομέα.

«Μπορούμε να τρέξουμε, αν το κράτος δώσει τα αναγκαία κίνητρα. Βούλησή μας είναι να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην βιομηχανία, χωρίς να απαξιώνω τον τουρισμό. Έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ενέργεια λόγω της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε διόδους να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο ενώ το Πάσχα θα είναι έτοιμη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτόν.

Ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά η απλούστευση των διαδικασιών, καθώς με το σημερινό καθεστώς χρειάζονται 43 βήματα και 7 χρόνια για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης, ενώ, όπως είπε, ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΕΣΠΑ.

Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, συνολικά και όχι μόνο της βιομηχανίας. «Δεν είμαστε σε ευχάριστη θέση αλλά υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία», τόνισε για να προτείνει ώστε μετά την απολογνιτοποίηση, η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πρώτη ψηφιακή περιοχή της χώρας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποίησε ότι η χώρα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και ότι δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη για να σημειώσει πως "σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό".

"Οι δυνατότητες είναι μπροστά, είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα πρέπει να το γυρίσουμε” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, για να επισημάνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ψηφιακές τεχνολογίες ως «εχθρός.» Αναφέρθηκε μάλιστα, στο πρωτοποριακό πρόγραμμα digital smelter που εφαρμόζεται στην «Αλουμίνιον», σε συνεργασία με την General Electric, η οποία, όπως ανέφερε, θα πληρωθεί από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την επακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητας.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους. "Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα", τόνισε για να προσθέσει πως "χρειάζεται χρόνος και πολλή βοήθεια από την Πολιτεία".

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η κλιματική ουδετερότητα θα αποτελέσει το βασικότερο θέμα για τη βιομηχανία κατά τις επόμενες δεκαετίες και επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά ανταγωνιστική.

Αναφερόμενος, ακόμη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το νέο ευρωπαϊκό Green Deal , ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι το 2020 θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη πολιτική για την Ευρώπη που θα εστιάζει σε 3 άξονες, ήτοι, την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια και πρώτες ύλες, τη δημιουργία αγορών για ανακυκλούμενα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας για καινοτόμα προϊόντα.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού και τόνισε: «Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και επιδοτείται σκανδαλωδώς», αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο , όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «έχει σε πολλά σημεία δίκιο.»

«Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, βρισκόμαστε σε μια αγορά που παλεύει με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να προσθέσει πως, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατανοούν την αναγκαιότητα συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση, οι μεσαίες και μικρότερες εταιρείες που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους μετά από 10 χρόνια κρίσης πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπουν με καλύτερους όρους στο τρένο του μετασχηματισμού.

Ο κ. Μυτιληναίος, κατέληξε λέγοντας πως εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της Viohalco, σημείωσε, κατά την ομιλία του,  ότι "η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, καθώς αποτελεί το 9,5% του ΑΕΠ και σε εξαγωγές φέρνει το περισσότερο συνάλλαγμα από κάθε άλλο τομέα, ακόμη και μετά τη σημαντική αποβιομηχάνιση.»

Η βιομηχανία, πρόσθεσε, στήριξε τη χώρα στην κρίση, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί αλλά ήταν ένα ξύπνημα που βοήθησε να υπάρξει ακόμη καλύτερη οργάνωση. Κάναμε το χάλυβα εξαγωγικό προϊόν κάτι που ήταν αδιανόητο πριν την κρίση.

Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ασυγκράτητη και απρόβλεπτη και είναι σίγουρο ότι ήδη επηρεάζει τις εξελίξεις. Η χώρα μας βρίσκεται βρίσκεται πίσω στους αριθμητικούς δείκτες, γιατί δεν έχει μεγάλη βιομηχανία, η πρώτη προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε να υπάρχει και να μεγαλώσει η βιομηχανία, τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία ειδικά σε περιοχές του κράτους και του δημόσιου τομέα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ρεύμα και την 4η βιομηχανική επανάσταση, εάν δε συμβεί αυτό η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παιδεία και την αγορά: σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην 122η θέση μεταξύ 129 χωρών στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η έρευνα, η τεχνολογία, η παιδεία και η αγορά πάνε χέρι- χέρι, είπε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα «έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να αντιληφθεί και να επενδύσει σε νέα καινοτόμα προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες.»

Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη και το ισχυρότερο όπλο της βιομηχανίας είναι να εξελιχθεί στις νέες τεχνολογίες και να εφοδιάσει με τεχνογνωσία τους νέους ανθρώπους. Η βασική αυτοπεποίθηση σε εμάς ερχόταν πάντα από την έρευνα αλλά και από τη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή, κατέληξε.