Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος  Στέλιος Πέτσας στο «Newsit.gr» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Αιμίλιο Περδικάρη, ενώ μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα έβγαλε και είδηση αναφέροντας τον αυξημένο αριθμό των δικαιούχων τονίζοντας ότι το 2020 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2019 το οποίο κινήθηκε εξίσου. Παράλληλα έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό, 

στις εκκενώσεις των καταλήψεων και τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία αλλά και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου υπήρξε ...αινιγματικός.

Κοινωνικό μέρισμα σε 300.000 νοικοκυριά θα δώσει η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές που εξετάζει την τελευταία στιγμή, ενώ οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000. «Είχαμε σχεδιάσει για 200.000 νοικοκυριά και ανεβήκαμε στις 250.000 και τελικά θα φτάσουμε στις 300.000», είπε χαρακτηριστικά. Για τα κριτήρια είπε ότι λίγο πολύ θα είναι τα ίδια και είπε ότι θα εξειδικευτούν σύντομα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι εάν η πορεία της οικονομίας επιτρέψει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου το 2020, τότε υπάρχει ενδεχόμενο ν’ ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις φόρων πλην αυτής του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε δε πως η οικονομία μπορεί να «τρέξει» ακόμη και με μεγαλύτερο από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης το 2020 (2,8%) αν δεν υπάρξουν απρόοπτα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς δεν είναι κάτι καινούριο. Έφυγε η προκλητικότητα από την Κύπρο και επεκτάθηκε στην Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γιατί έχουμε το διεθνές δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας», είπε ακόμα.  Για την Χάγη είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να πάει στο διεθνές δικαστήριο αν δεν έχει κοπάσει η τουρκική προκλητικότητα. Χωρίς επίσης να έχουν γίνει διερευνητικές επαφές που θα καταλήξουν στο συνυποσχετικό».

Προανήγγειλε ότι σε εύθετο χρόνο θα υπάρξουν εξελίξεις με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στα δυτικά (Αλβανία, Ιταλία), αλλά και στα νότια της χώρας (Αίγυπτος) αλλά στην στιγμή που θα θεωρηθεί κατάλληλη. Ενώ για μία ακόμη φορά, απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Για το ζήτημα των εκκενώσεων των καταλήψεων και των καταγγελιών περί αστυνομικής βίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν πρέπει να μπαίνει πολιτικό «καπέλο» στα γεγονότα και να υπάρχει εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση. Τόνισε, όμως, ότι οι καταγγελίες περί αστυνομικής αυθαιρεσίας πρέπει να διερευνηθούν, αλλά, από την άλλη πλευρά, να τηρούνται οι νόμοι χωρίς παρεκκλίσεις και η Αστυνομία να αφήνεται να κάνει σωστά τη δουλειά της, ώστε ν’ αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια.

Για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε πως το πρώτο κλειστό κέντρο θα είναι έτοιμο στη Σάμο έως το Φεβρουάριο και πως προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή και των υπολοίπων στα νησιά. Επίσης, με το νέο έτος θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος για το άσυλο και θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά και οι επιστροφές στην Τουρκία, συμβάλλοντας – κατά την εκτίμησή του – στην αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος.

Τέλος για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αινιγματικός λέγοντας «δεν ξέρω σε ποιο βουνό θα πάει ο πρωθυπουργός», αναφερόμενος στην ρήση του πρωθυπουργού ότι την απόφασή του θα την πάρει στις γιορτές των Χριστουγέννων.