Οι προσπάθειες Ερντογάν για τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο κατάφεραν απλώς να επιταχύνουν τις εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό East Med. Έτσι με την έλευση του νέου έτους και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα, Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. 

Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Όπως είναι ήδη γνωστό το ζήτημα του αγωγού βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Νετανιάχου, όπου συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την χθεσινή περιοδεία του στο τρίγωνο Βεγγάζη-Κάιρο-Λευκωσία συναντώντας τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δήλωση του χθες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κύπριο ομολόγό του τόνισε «ότι όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες».

Παράλληλα ο Ν.Δένδιας αναφερόμενος, στον αγωγό και στην επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας, σημείωσε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον», και πρόσθεσε «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο»

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες με συναδέλφους τους από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.