Αλλαγή στο Μηχανισμό Λειτουργίας Τερματικών Σταθμών LNG και Υπηρεσιών Αποθήκευσης στην Ισπανία

Αλλαγή στο Μηχανισμό Λειτουργίας Τερματικών Σταθμών LNG και Υπηρεσιών Αποθήκευσης στην Ισπανία
energia.gr
Δευ, 23 Δεκεμβρίου 2019 - 19:57

Nέο μηχανισμό για τον έλεγχο της πρόσβασης στις υποδομές δικτύου, που θα ενισχύει τον ανταγωνισμό και τη ρευστότητα της αγοράς LNG, ενώ αυξάνει τη χρήση των μονάδων, ενέκρινε η ισπανική αρχή αερίου CNMC. 

Ο νέος μηχανισμός καλύπτει την πρόσβαση τρίτων στις υποδομές και περιλαμβάνει ορισμούς των υπηρεσιών και προϊόντα δυναμικότητας, διαδικασίες κατανομής και γενικά κριτήρια για την τεχνική λειτουργία του συστήματος. Eπίσης, θα επιτρέψει την σύναψη συμβολαίων, τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά, πράγμα που σημαίνει πως όσοι φέρνουν φορτία θα μπορούν να συνδυάσουν τις υπηρεσίες δυναμικότητας, καλύτερα ως προς το χαρτοφυλάκιό τους και τις απαιτήσεις της ζήτησης, όπως αναφέρει η CNMC.

Επιπρόσθετα, ο νέος μηχανισμός θα επιφέρει την τυποποίηση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και θα δημιουργήσει μηχανισμούς αγοράς για την κατανομή της δυναμικότητας.

Η υποδομή επαναεριοποίησης της χώρας αποτελείται από έξι τερματικούς σταθμούς LNG, συνδυασμένης δυναμικότητας κοντά στα 50 bcm/έτος και συνδυασμένης αποθηκευτικής ικανότητας στις 23.2 TWh. Στόχος είναι να υπάρξει κοινή διαχείριση των δύο λειτουργιών ώστε να απλοποιηθεί το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), καθώς και να προωθηθεί περαιτέρω το εμπόριο LNG μεταξύ των διαφόρων μονάδων.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ισπανία να επιτύχει τον στόχος της να εξελιχθεί σε κόμβο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ, θα επιλύσει λειτουργικές ανισορροπίες που παρατηρούνται ως προς την χρήση των επιμέρους τερματικών σταθμών, όπως για παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις των Mugardos και Cartagena.