Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην αρχή της συνεδρίασης, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις που αφορούν σε θέματα του χαρτοφυλακίου τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου που εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Γ. Κεφαλογιάννης, οι οποίοι τόνισαν ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ακόμη, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν το εγχειρίδιο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Α. Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τους Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας, αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ιταλία. Έχει συζητηθεί το θέμα και στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός στην Ρώμη και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κόντε. Το ζήτημα που προέκυψε με την υπογραφή για τις 2 του Ιανουαρίου αφορούσε το γεγονός ότι  έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός χρόνος, μια κοινή ημερομηνία με όλους τους ηγέτες. Ο κ. Νετανιάχου, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Πρωθυπουργό, πρότεινε να γίνει η υπογραφή στις 2 του μηνός, καθώς μπορούσαν οι τρεις ηγέτες να βρεθούν σε αυτή την ημερομηνία στην Αθήνα -που είναι και σημαντικό από συμβολικής άποψης- και αμέσως μετά θα προχωρήσει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την Ιταλία, ίσα ίσα που με την Ιταλία δεν είναι μόνο το ζήτημα του EastMed, υπάρχει μια σειρά από συνέργειες και συνεργασίες στα θέματα της ενέργειας και όχι μόνο.

Αναφερόμενος, στο ζήτημα μιας ενδεχόμενης προσφυγής της χώρας στο Δικατήριο της Χάγης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το βασικό νομικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο χώρες είναι  αυτό της υφαλοκρηπίδας. Τις προηγούμενες δεκαετίες γίνονταν προσπάθειες να καταλήξουμε κάπου, να φτάσουμε σε  οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος ακόμα και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν προχώρησαν, όχι με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά με ευθύνη της Τουρκίας. Στη συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας -νομίζω ότι ήταν μια ήπια συνέντευξη- είναι  θετικό ότι αναφέρεται στον διάλογο. Έχουμε πει ότι θέλουμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά ιδίως σε περιόδους έντασης. Για να φτάσουμε στη Χάγη θα πρέπει να αποδώσουν καρπούς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά να γίνουν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και να καταλήξουμε σε ένα κοινό συνυποσχετικό για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτά είναι ακόμα πολύ μακριά ακόμα. 

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α για την οποία είπε πως στόχος σε αυτήν τη συνάντηση που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου, είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε όλα τα πεδία. Είναι και τα εθνικά μας ζητήματα και τα επενδυτικά ζητήματα, αλλά και θέματα συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι και τα θέματα παιδείας και θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι πολλά τα ζητήματα που θα συζητηθούν και ελπίζουμε ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό όσον αφορά την αποφασιστικότητα της αμερικανικής πλευράς σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνο στο διπλωματικό, το οποίο έχει εκφραστεί, όπως ξέρετε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη.

Όσον αφορά στο θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών δεν είναι απλό. Είναι σύνθετο. Εμείς τι κάνουμε; Από την αρχή της διακυβέρνησης είμαστε σε επικοινωνία με τους  γείτονες  -με την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο- και προχωρούμε σε αυτές τις συνεργασίες που πρέπει να έχουμε και στις τεχνικές συζητήσεις και κάποια στιγμή θα είμαστε έτοιμοι, κρατώντας πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το  θέμα είναι από πού ξεκινά κανείς. Γιατί αυτό έχει μια γεωπολιτική σημασία σε σχέση με συμπεριφορά της γείτονος.

Τέλος, ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο ερώτημα για θερμό επεισόδιο είπε πως για το θέμα απάντησε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε: Είπε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι πέραν των δηλώσεων να ακολουθήσουν και ενέργειες  με τις οποίες να πηγαίνουμε σε μία αποκλιμάκωση ώστε οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να προχωρήσουν. Και να αποκλιμακωθεί όλη αυτή η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και να πάμε σε αυτό που πάντα εμείς θέλουμε: Σε κανόνες καλής γειτονίας Επομένως, δεν μας ανησυχεί η ρητορική σε αυτό το στάδιο και ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση και όχι στην κλιμάκωση. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός για τρεις απλούς λόγους: Πρώτον, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας Δεύτερον, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Και τρίτον, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.