Διευθετείται η Διαφορά Gazprom-Naftogas -O Ρωσικός Όμιλος Κατέβαλε το Πρόστιμο των 2,9 δισ. Δολαρίων

Διευθετείται η Διαφορά Gazprom-Naftogas -O Ρωσικός Όμιλος Κατέβαλε το Πρόστιμο των 2,9 δισ. Δολαρίων
energia.gr
Δευ, 30 Δεκεμβρίου 2019 - 15:16

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι κατέβαλε ποσό ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στην Naftogaz της Ουκρανίας, προκειμένου να τερματιστεί η διεθνής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο Ομίλους, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Naftogaz επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι έλαβε το ποσό. "Ναι, η Ουκρανία έλαβε από την Gazprom 2,918 δισεκατομμύρια δολάρια", έγραψε στο Facebook ο εκτελεστικός διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας. Γιούρι Βιτρένκο.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, είχε αναφέρει, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο ρωσικός όμιλος είχε δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο των 2,6 δισ. δολαρίων στο οποίο είχε καταδικαστεί από το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, τον Φεβρουάριο του 2018.

Έτσι, η  Naftogaz ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλες τις άλλες δικονομικές ενέργειές της κατά της Gazprom, που είχε κινήσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, έπειτα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, έγινε αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία στην Ουκρανία, της φιλοδυτικής κυβέρνησης το 2014. Η καταδίκη του ρωσικού Ομίλου, θα διευθετούσε, υποθετικά, όλες τις διαφορές μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού η όξυνση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, πρόσθεσε νέα επιβαρυντικά στοιχεία στην υπόθεση.

Η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου επιτρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στο πεδίο του φυσικού αερίου, που σημάδεψε τις σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας τη δεκαετία του 2000. Το υφιστάμενο συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο τέλος μιας προηγούμενης κρίσης φυσικού αερίου, που είχε επηρεάσει την τροφοδοσία της Ευρώπης στις αρχές του 2010. Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διαμετακόμισή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που παρακάμπτουν το ουκρανικό έδαφος.