Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες υποβάλουν τους εθνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς τους για το 2030, στην Κομισιόν, με τους οποίους διασαφηνίζουν το πώς θα διαχειριστούν την ενεργειακή μετάβασή τουςη. Όπως τονίζει ο σύνδεσμος WindEurope, τα εν λόγω κείμενα θα αναφέρουν τους όγκους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προβλέπονται για την επόμενη δεκαετία, καθώς και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την ανάπτυξή τους.

 

Η WindEurope εκτιμά ότι ο τομέας των χερσαίων αιολικών θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των τεθέντων στόχων, ενώ τα αποτελέσματα από τους τελευταίους διαγωνισμούς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύουν ότι τα χερσαία αιολικά αποτελούν τη φθηνότερη τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

"Οι δημοπρασίες στην Πολωνία, την Ελλάδα και την Δανία απέφεραν τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών. Στην Ελλάδα δημοπρατήθηκαν, συνολικά, επτά έργα ισχύος 224 μεγαβάτ και με μέση τιμή 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Δανία η τιμή κατέπεσε σε νέο χαμηλό στα χρονικά, αφού τα έργα είχαν μέση τιμή μόλις 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή της αγοράς, ενώ στην Πολωνία δημοπρατήθηκαν έργα ισχύος 2,2 γιγαβάτ, με μέση τιμή 45 ευρώ", αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ωστόσο, η τιμή στην Γερμανία βαίνει αυξητικά, επειδή το αδειοδοτικό σύστημα θεωρείται περίπλοκο και παρατηρείται έλλειψη αδειοδοτημένων έργων.