Σε Δημόσια Διαβούλευση το Προκαταρκτικό 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ

Σε Δημόσια Διαβούλευση το Προκαταρκτικό 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 31 Δεκεμβρίου 2019 - 15:54

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση το Προκαταρκτικό Σχέδιο του 10ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για τη χρονική περίοδο 2021 - 2030. Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4001/2011 είναι 

επιφορτισμένος με τη λειτουργία, την εκμετάλλευση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ώστε να διασφαλίζεται αφενός μεν ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο επαρκή, ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο, αφετέρου δε η μακροχρόνια ικανότητα του Συστήματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, υπό οικονομικά βιώσιμες συνθήκες, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Ο ΑΔΜΗΕ με γνώμονα τα παραπάνω και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σχεδιάζει και υλοποιεί τα έργα του, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εθνική και την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία προάγοντας ταυτόχρονα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναπτύσσει το Σύστημα με τρόπο τέτοιο ώστε, να ενισχύεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να επιτυγχάνεται η κατάργηση παρωχημένων και επιβαρυντικών για το περιβάλλον πηγών ενέργειας, όπως είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2021 - 2030 περιλαμβάνει τα έργα ανάπτυξης του Συστήματος για την αντίστοιχη περίοδο, καθώς και τη βασική φιλοσοφία η οποία ακολουθείται για τον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και τον προγραμματισμό τους. Ειδικότερα, αυτό περιλαμβάνει την περιγραφή και τον χρονικό προγραμματισμό των έργων της ανάπτυξης του Συστήματος τα οποία αφορούν: - τις αναγκαίες σε βάθος ενισχύσεις του Συστήματος, όπως νέες Γραμμές Μεταφοράς (Γ.Μ.), αναβαθμίσεις Γ.Μ., νέα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και Υποσταθμοί (Υ/Σ), καθώς και επεκτάσεις υφισταμένων ΚΥΤ ή Υ/Σ οι οποίες απαιτούνται για την ασφαλή διακίνηση της ισχύος η οποία προβλέπεται για αυτή τη χρονική περίοδο, - τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών Υ/Σ και ΚΥΤ, όπως και των αντίστοιχων υποδομών ελέγχου τους, - τα αναγκαία έργα βελτίωσης της λειτουργίας και της οικονομικότητας του Συστήματος, όπως ενισχύσεις των υφισταμένων ΚΥΤ και κατασκευή νέων Γ.Μ. για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών των Χρηστών του Συστήματος, - την ένταξη στο Σύστημα ή/και την αναβάθμιση νέων διασυνδετικών Γ.Μ. με γειτονικές χώρες, - τα έργα σύνδεσης στο Σύστημα (Γ.Μ. και Υποσταθμοί) τα οποία απαιτούνται για την ένταξη των νέων Σταθμών Παραγωγής και των νέων Καταναλωτών Υ.Τ. (Πελάτες Υ.Τ. και Διαχειριστής Δικτύου), για τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί σχετικές μελέτες σύνδεσης και τέλος, - την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, όπως συστήματα συλλογής μετρήσεων (SCADA), τηλεπικοινωνιακού δικτύου κορμού (backbone), τηλεπικοινωνιακές ζεύξεις μεταξύ των Υ/Σ - ΚΥΤ και των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ), ανάπτυξη και εγκατάσταση εργαλείων λογισμικού (S/W), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ασφαλέστερης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Συστήματος και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο κείμενο της Διαβούλευσης αναφέρεται ότι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση της διεσπαρμένης παραγωγής, έχει επιφέρει τη μείωση των απαιτήσεων διακίνησης ενέργειας και ισχύος, για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών φορτίων στο Σύστημα Μεταφοράς. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα της χρονικής μετάθεσης ορισμένων έργων Μεταφοράς που σχετίζονται ιδίως με την εξυπηρέτηση των φορτίων της Διανομής, χωρίς αυτό να έχει αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια της λειτουργίας του Συστήματος.

Επίσης, βασική κατεύθυνση του νέου προγράμματος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030 με βάση τα προβλεπόμενα στο ΕΣΕΚ που παρουσίασε η κυβέρνηση, καθώς και οι διασυνδέσεις των νησιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, ενώ η μεγάλη το 2023.

Όσον αφορά τα σενάρια εξέλιξης της ζήτησης για ηλεκτρισμό στη χώρα μας, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά πως με βάση το ΕΣΕΚ θα ξεπεράσει τις 60 γιγαβατώρες το 2030 έναντι 53 το 2020, ενώ στο σενάριο αυξημένης ζήτησης που ανέπτυξε ο ίδιος ο διαχειριστής θα φτάσει τις 66 το 2030.

Αναφορικά με τις διασυνδέσεις, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι κατά την προσεχή δεκαετία προβλέπεται η ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των Κυκλάδων (Β´ Φάση, Γ´ Φάση και Δ´ Φάση), της Κρήτης (Φάση Ι και Φάση ΙΙ), της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων καθώς και η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου 

Αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει ότι με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων αυτού του ΔΠΑ και ιδίως την υλοποίηση της ανάπτυξης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, ο κορμός 400 kV του Συστήματος θα εκτείνεται πλέον σε όλη την Ηπειρωτική χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα, ολοκληρώνονται τα κύρια έργα ανάπτυξης του Συστήματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι δυνατό να καλύψει τις ανάγκες διακίνησης ισχύος για αρκετά χρόνια στο μέλλον, θεωρώντας και την αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξη της διεσπαρμένης παραγωγής (κυρίως ΑΠΕ) και την εφαρμογή τεχνικών «έξυπνων δικτύων» (smart grids).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΑΔΜΗΕ:

Ο ΑΔΜΗΕ, σε συνέχεια της από 19 Δεκεμβρίου 2019 απόφασης του ΔΣ και σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 229 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ),  θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΕΣΜΗΕ, το οποίο αφορά την περίοδο 2021 - 2030.  Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις απόψεις τους έως και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ [email protected]  με θέμα “ΔΠΑ 2021 - 2030”.

Έπειτα από τη λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης και κατά τη διαδικασία της υποβολής του επισήμου Σχεδίου ΔΠΑ 2021 - 2030 στη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των συμμετασχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών οι οποίες υποβλήθηκαν, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, σε συνδυασμό με τις απόψεις και τις τελικές προτάσεις του ΑΔΜΗΕ.

Μπορείτε να δείτε τα κείμενα που τέθηκαν σε Διαβούλευση στους παρακάτω συνδέσμους: 

http://www.admie.gr/uploads/media/DPA_2021-2030_Prokatarktiko_Schedio_01.pdf

http://www.admie.gr/uploads/media/DPA_2021-2030_Prokatarktiko_Schedio_CHartis_01.pdf

http://www.admie.gr/uploads/media/DPA_2021-2030_Prokatarktiko_Schedio_Parartima_I_01.pdf