Υπογράφηκε το Προσύμφωνο ΔΕΠΑ & Energean- Ανοίγει ο Δρόμος για την Εμπορική Αξιοποίηση του EastMed

Υπογράφηκε το Προσύμφωνο ΔΕΠΑ & Energean- Ανοίγει ο Δρόμος για την Εμπορική Αξιοποίηση του EastMed
energia.gr
Πεμ, 2 Ιανουαρίου 2020 - 13:39

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφηκε σήμερα το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean Oil & Gas, στο κτήριο του ΥΠΕΝ. Το Προσύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας. Με την υπογραφή αυτή γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιρειών 

αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή, με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, καθώς και των ποσοτήτων που θα εξορυχθούν μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Ο υπουργός ΠΕΝ στον χαιρετισμό του ανέφερε: 

«Κύριες και Κύριοι Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά

Είμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή ενός Προσυμφώνου (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean για την αγορά και τη μεταφορά 2 Δισ. Κυβικών Μέτρων Αερίου μέσω του αγωγού EastMed, πράγμα το οποίο αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα αυτού του αγωγού, ενός έργου που έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε.

Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη Συμφωνία όσο και με τη Συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Η υλοποίηση αυτού του οράματος ξεκινάει σήμερα με την υπογραφή του εν λόγω Προσυμφώνου δια του οποίου θα δεσμευθούν δυνητικά ποσότητες αερίου που αναλογούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Οι υπολειπόμενες ποσότητες μπορούν να βρεθούν συν τω χρόνω από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 5 έτη, όπως η β’ φάση ανάπτυξης του πεδίου Λεβιάθαν στο Ισραήλ ή το πεδίο Γλαύκος στην Κύπρο.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικόςν αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή και αυτό θα υπογραμμισθεί σε λίγες ώρες και από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους τρεις υπουργούς Ενέργειας στο Ζάππειο.

Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη αι την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής

Ο EastMed αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την  Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το λόγο άλλωστε υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος-PCI.

Ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός.

Πρόκειται για ένα έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό διάδρομο κατά τρόπο που αυξάνει ταυτόχρονα, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ένωσης.

Είναι πεπεισμένος ότι με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ από τα αποθέματα αερίου της Ν.Α. Μεσογείου.» τόνισε στην παρεμβασή του ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της η Energean χαιρετίζει τη συμφωνία με τη  ΔΕΠΑ καθώς, όπως τονίζεται, ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed με τη Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στην περαιτέρω συνεργασία τους με στόχο την υποστήριξη του αγωγού EastMed συμφώνησαν η Energean και η ΔΕΠΑ. Λίγο πριν τη Διακρατική Συμφωνία που υπογράφεται εντός της ημέρας από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, η Energean και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισ. δολλάρια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin, μέσω του FPSO “Energean Power”.

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της IGI Poseidon, της κοινοπραξίας με την Edison S.p.A, η οποία αναπτύσσει τον υποθαλάσσιο Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Επιπλέον, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι όροι, τα σημεία διάθεσης, η σύσταση του φυσικού αερίου, o ναυλωτής κλπ. θα συμφωνηθούν και θα καταγραφούν στη Συμφωνία για την Πώληση και Αγορά Αερίου (GSPA).

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή του προσυμφώνου:

«Ευχαριστούμε πολύ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σημερινή φιλοξενία για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Energean. Για τη ΔΕΠΑ είναι ένα σημαντικό ορόσημο κατ’ αρχήν γιατί εκτός του ότι διεθνοποιείται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της- ένα ρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια πολύ έντονα προσπαθεί να αποκτήσει και με τους συνεταίρους από την Edison, αλλά και με τις δικές της πρωτοβουλίες. Είναι μία επίτευξη ενός στόχου που, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός, ξεκίνησε σαν όνειρο πριν από μερικά χρόνια, όμως τα στελέχη της εταιρείας της ΔΕΠΑ και οι διοικήσεις της- ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες- προσπαθήσαμε ακόμα πιο έντονα να ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα στους τελευταίους δύο μήνες έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις αξιολογήσεις για όλες τις μελέτες που χρειάζεται ο αγωγός για να φτάσει σε δύο χρόνια σε FID. Μάλιστα εντός του Ιανουαρίου θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σχεδόν όλους τους εργολάβους και υπερεργολάβους για τις βασικές μελέτες, είτε αυτό αφορά το detailed marine survey όπως και το offshore κομμάτι των αγωγών για τα περιβαλλοντικά.

Ήδη από τις προκαταρκτικές μελέτες έχουμε καταλάβει ότι το έργο είναι βιώσιμο- οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει- και σε οικονομία κλίμακος, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και τα κόστη τα οποία θα είναι μικρότερα. Αυτά θα το κάνουν ακόμη περισσότερο βιώσιμο σαν έργο. Με αυτή τη συμφωνία ήδη συζητάμε για το 20% των ποσοτήτων που χρειάζεται να δεσμεύσει ο αγωγός και η ΔΕΠΑ με αυτό το ρόλο, εκτός του ότι διεθνοποιείται περισσότερο, αποκτά μία δυναμική ώστε να είναι ένας δυνατός προμηθευτής αερίου.

Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία με την Energean που ξεκίνησε με το Cooperation Agreement πριν από περίπου ένα χρόνο και σήμερα με αυτή τη συμφωνία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και των σχέσεων και θα αποτελέσει ένα χρονικό ορόσημο τουλάχιστον για το εμπορικό κομμάτι. Για το γεωπολιτικό το καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από εμένα, το τόνισε και ο υπουργός. Εμπορικά είναι όμως ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή και ειδικά την Ελλάδα για το ρόλο τον οποίο θέλει να παίξει εμπορικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Από την πλευρά του ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε:

«Είναι νομίζω πολύ σημαντική μέρα σήμερα για εμάς ως εταιρεία. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, από τον Πρίνο, πριν από 12 χρόνια και σήμερα όντας η μεγαλύτερη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από πλευράς κεφαλαιακής αξίας να υπογράφουμε σήμερα μια συμφωνία για να φέρουμε αέριο από το κοίτασμα που αναπτύσσουμε στο Ισραήλ, να το περάσουμε μέσα από τον αγωγό EastMed και να το φέρουμε στην Ελλάδα και από την Ελλάδα ακόμα περαιτέρω στην Ευρώπη.

Σήμερα η Energean επενδύει 1,7 δισ. Δολάρια στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish and Tanin και χτίζουμε μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς (FPSO) φυσικού αερίου, η οποία θα είναι έτοιμη το 2021. Έχουμε ήδη δεσμεύσει 5 από τα 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην τοπική αγορά του Ισραήλ και με τη Συμφωνία με τη ΔΕΠΑ προχωράμε ακόμα περισσότερο για να φτάσουμε στην πλήρη χρησιμοποίηση του FPSO. Το κοιτάσματά μας στο Ισραήλ σήμερα 66 δισ. είναι δεσμευμένα για την αγορά του Ισραήλ και με την τελευταία ανακάλυψη που κάναμε στο Karish North έχουμε τις ποσότητες για να μπορέσουμε να φέρουμε το αέριο μέσω του αγωγού.

Υπενθυμίζω ότι έχουμε άλλες 9 άδειες. Επομένως, εκτός από αυτά που δεσμεύουμε σήμερα και το Λεβιάθαν και τα άλλα κοιτάσματα της περιοχής, θα ακολουθήσουν και άλλες γεωτρήσεις οι οποίες πιστεύω θα φέρουν ακόμα περισσότερο αέριο διαθέσιμο για τον αγωγό που αποτελεί για εμάς μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Διότι δημιουργεί μια διέξοδο στο αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη η οποία όχι μόνο αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά εντείνει τον ανταγωνισμό που είναι νομίζω πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη αγορά και θέλω να πιστεύω ότι εκτός από τα κοιτάσματά μας στο Ισραήλ θα έχουμε σύντομα επιτυχία και στις γεωτρήσεις στην Ελλάδα για να βρούμε αέριο στη χώρα μας και να φέρουμε ακόμα περισσότερο αέριο στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν την ηγεσία του υπουργείου και τη ΔΕΠΑ για τη σημερινή υπογραφή και να σας ευχηθώ επίσης καλή χρονιά, με πολύ αέριο και ακόμα περισσότερες συμφωνίες σαν τη σημερινή».