Οι τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών, εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά το φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από στοχευμένο αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ που πυροδότησε ένα νέο κύκλο έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον -Τεχεράνης. Τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν με νευρικότητα, μετά τη δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ότι η χώρα του θα εκδικηθεί τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,85% στις 13.10 (ώρα Ελλάδας), καθώς εξανεμίσθηκαν οι ελπίδες για ένα μεγάλης διάρκειας ράλι στο νέο έτος. Τα στοιχεία ενεργητικού, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κινήθηκαν ανοδικά, με το ιαπωνικό γεν να κερδίζει 0,5% έναντι του δολαρίου και να ανέρχεται σε νέο υψηλό διμήνου, ενώ το ελβετικό φράγκο κατέγραψε την υψηλότερη ισοτιμία του έναντι του ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου Brent, που αποτελεί το διεθνές benchmark, πραγματοποίησαν άλμα κατά σχεδόν τρία δολάρια, στα 69,16 δολάρια το βαρέλι, που είναι αποτελεί, επίσης, το υψηλότερο επίπεδό του από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, πέρυσι. 

Ακόμη, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς και των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου κινήθηκαν ανοδικά. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκαν περαιτέρω από τα υψηλά επίπεδα επταμήνου που είχαν ανέλθει, νωρίτερα στην εβδομάδα, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά πέντε μονάδες βάσης για να υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά τριών εβδομάδων.

Τέλος, η τιμή του χρυσού που αποτελεί το ύστατο καταφύγιο των επενδυτών χαμηλού ρίσκου, ενισχυόταν κατά 1%, στα 1.543,66 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί νέο0 υψηλό τετραμήνου.